Kermis zonder hekken en Taptoe 'gewoon' door de stad

De Taptoe gaat komende 2 oktober tijdens de viering van Leidens Ontzet door en trekt gewoon door de binnenstad. Tot nu toe was niet duidelijk of dat mogelijk was maar met de verruiming van de corona-maatregelen durven 3 October Vereeniging en de gemeente Leiden het aan. Ook komen er geen hekken om de kermis en de nostalgische kermis.

Daarmee is een belangrijke aanpassing van het feest komen te vervallen. Begin deze maand maakten de 3 October Vereeniging en wethouder Yvonne van Delft bekend dat de viering van Leidens Ontzet dit jaar wel door kon gaan nadat het vorig jaar vanwege pandemie niet gevierd kon worden. Wel werden er een aantal aanpassingen aangekondigd waaronder dus een omhekte kermis waarbij bezoekers moesten testen voor toegang.

De hekken zijn dus weer geschrapt. De kermis die op 2 oktober om 13.30 opengaat is voor iedereen toegankelijk zonder test of coronabewijs. Dit jaar is er geen kermis op het Schuttersveld, maar wel op het Stationsplein, de Stationsweg, de Lammermarkt, de Nieuwe Beestenmarkt, de Beestenmarkt en de Langegracht.

Kaasmarkt
De Taptoe waarbij de Leidse verenigingen zich in de avond van 2 oktober presenteren gaat dus door. De verenigingsleden lopen vanaf de Kaasmarkt de gebruikelijke route door de stad. Deelnemers van 13 jaar en ouder hebben voor de toegang op de Kaasmarkt een coronatoegangsbewijs nodig.

De verenigingen zijn opgeroepen om creatieve verlichting mee te dragen zodat de stad getrakteerd wordt op een feestelijke lichtparade. Hoogtepunten tijdens de taptoe zijn de kransleggingen bij het Van der Werfmonument en het monument ter nagedachtenis aan het beleg en ontzet van Leiden bij het Plantsoen.

De optocht daarentegen blijft geschrapt. Dit is omdat daar stevige kosten en voorbereidingen aan verbonden zijn en partijen al eerder duidelijkheid nodig hadden.

Leiden Maatschappij Leidens Ontzet 2021


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×