Suzan Westerhuis coördineert Kamers met Aandacht in de Leidse regio.

'Kamers met Aandacht' ondersteunt jongeren bij zelfstandigheid

Voor het eerst op jezelf gaan wonen is een grote stap. Sommige jongeren hebben geen netwerk achter zich dat hen advies kan geven over hoe de wasmachine werkt of hoelang aardappels moeten koken. Daarom is in de Leidse regio het initiatief ‘Kamers met Aandacht’ gestart, dat particulieren helpt om kamers te verhuren aan jongeren die wel wat extra hulp kunnen gebruiken.

Suzan Westerhuis coördineert Kamers met Aandacht in de Leidse regio. “Jongeren uit de jeugdzorg moeten na hun achttiende verjaardag op zichzelf gaan wonen. Dat is best spannend en kan ook heel eenzaam zijn.” Kamers met Aandacht wil een vangnet bieden aan deze jongeren: “De verhuurder houdt een oogje in het zeil op de jongere. Dat kan bijvoorbeeld door af en toe samen een kop thee te drinken of samen te eten.”


Sport071-presentator Cor van der Velden in gesprek met Suzan Westerhuis over Kamers met Aandacht

Iedereen die dat leuk lijkt, kan zich aanmelden als verhuurder. Elke verhuurder kan van tevoren aangeven hoeveel hij of zij wil investeren in het contact met de huurder. De jongeren krijgen de vraag waar ze precies behoefte aan hebben. “Op basis van die antwoorden kunnen we jongeren en verhuurders aan elkaar koppelen”, legt Westerhuis uit.

Nergens aan vast
“Alle jongeren hebben nog minimal een halfjaar een eigen begeleider. De verhuurder kan daar ook terecht
voor advies of directe hulp.” Als de jongere meer ondersteuning nodig blijkt te hebben, komt Westerhuis zelf in actie: “Ik heb als coördinator de mogelijkheid om extra hulp in te schakelen.”

Verhuurders krijgen hulp met de bureaucratie rondom het verhuren van een kamer. “Bij huurhuizen vragen we toestemming aan de eigenaar en bij koophuizen aan de hypotheekverstrekker.” De jongere tekent een contract voor minimaal één en maximaal vijf jaar. “Na die termijn zit de verhuurder nergens meer aan vast, dat is vastgelegd.”

Hond uitlaten
Verhuurders en geïnteresseerden ontmoeten elkaar maandelijks online om ervaringen uit te wisselen. “De eerstvolgende bijeenkomst is op 5 oktober. We kunnen nieuwe verhuurders heel goed gebruiken, dus meld je daar gerust voor aan. Dat kan via onze website kamersmetaandacht.nl.”

Westerhuis hoopt dat het initiatief een succes wordt: “Je kunt er wat aan verdienen, want je krijgt natuurlijk maandelijks de huur op de je rekening.” Daarnaast kan het concept ook wat extra’s opleveren: “Sommige jongeren vinden het leuk om bijvoorbeeld de hond uit te laten, boodschappen te sjouwen of de tuin te doen.”

Maatschappij Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×