Organisator Sven in Nieuws071.

Queer-gemeenschap zaterdag in mars door de stad

Door het hele land worden zaterdag Queer Prides georganiseerd, en ook de Leidse queer-gemeenschap doet mee. De Leiden Pride bestaat uit toespraken en een mars door de stad. Organisator Sven, die liever niet met zijn achternaam in de media komt, heeft er zin in: “Pride is vaak een feestje. Wij willen het ook leuk houden, maar het is voor ons ook echt een protest omdat er zoveel mis is.”

De Leiden Pride is voor iedereen van de queer-gemeenschap en voor iedereen die daarmee sympathiseert. “We merken dat queers steeds minder ruimte krijgen in de maatschappij. Transgenders moeten bijvoorbeeld lang op een wachtlijst staan voor therapie of een operatie. En veel officiële instituties proberen deze groep actief te belemmeren en pijn te doen.” Sven wil met de Leiden Pride dan ook aandacht vragen voor deze problemen. “We willen dat iedereen dit te weten komt en dat we het recht kunnen zetten.”

Nieuws071-presentator Cor van der Velden in gesprek met Sven

De Leiden Pride begint om 14.00 uur bij molen De Valk. “De looproute van de protestmars is bij ons bekend. Die houd ik liever nog even voor mezelf, met het oog op de veiligheid”, geeft Sven aan. Hij vindt de houding van veel mensen erg bedreigend, “daarom houden we de details nu nog geheim.”

Iedereen die erbij wil zijn, mag langskomen. “Je hoeft je niet in te schrijven. We verzoeken iedereen wel om een mondkapje te dragen en afstand te houden.” Officieel is afstand houden vanaf zaterdag niet meer nodig, maar Sven wil geen risico nemen: “Juist binnen de queer-gemeenschap zijn veel kwetsbare mensen, in rolstoelen of met een verzwakt immuunsysteem. Daarom houden we het graag zo veilig mogelijk.”

De Leiden Pride wordt voor de tweede keer gehouden, weet Sven. “De eerste keer was in 1983, toen heette het nog Roze Zaterdag. Na 38 jaar is het nu hoog tijd voor een nieuwe Pride.”

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×