(Foto's: Regio15).

Schrik zit er goed in na brandstichting naast huisartsenpraktijk: 'Levens op het spel gezet'

In een woning aan de Zoeterwoudsesingel is donderdagavond rond 22.00 uur brand gesticht. Twee vrouwen die in de woning aanwezig waren zijn via een ladder in veiligheid gebracht. De kleine brand werd via de brievenbus gesticht in de woning naast de praktijk van de bekende Leidse huisarts Walter Schrader. “Dit is echt verschrikkelijk, er zijn mensenlevens op het spel gezet.”

Een kwartier voordat de brand bij de voordeur van de woning boven de praktijk werd ontdekt, hoorden de twee bewoners de brievenbus klepperen. Even laten gingen diverse rookmelders in de woning af en alarmeerden de twee vrouwen de hulpdiensten. Nadat zij uit de woningen waren gered en de brand was geblust, vond de politie op de deur een half verbrandde dop die voor sporenonderzoek is veiliggesteld. De politie zegt ‘sterke aanwijzingen’ te hebben voor brandstichting.

Vluchtwegen
De bewoners van de woning zijn vanzelfsprekend enorm geschrokken, bleek donderdagavond al. Dat geldt ook voor buurman en huisarts Schrader, die vrijdagochtend nog van de schrik aan het bekomen is en de twee vrouwen niet kent. “Ik heb geen idee wat er hier zou kunnen spelen”, zegt hij. “Maar alles wat er speelt is slecht. De mensen die dit hebben gedaan hebben een verschrikkelijk risico genomen met de bewoners van dit pand. Er zijn goede vluchtwegen, maar in paniek kun je verkeerde beslissingen nemen.”

Het prominente naambordje van huisartsenpraktijk Schrader op het pand waar brand is gesticht, roept de vraag op of de huisarts wellicht het doel was van de brandstichting. “Ik sluit het niet uit, maar alles wat ik er nu over zeg is heel speculatief.” De schrik zit er in ieder geval goed in. “Zo’n soort brandstichting is een tijdje terug ook al gebeurd bij een journalist in Groningen.”

Getuigen
Schrader maakt zich op dit moment onder meer hard maakt voor het versturen van restvaccins naar Namibië en Haïti en stelde vorig jaar een eigen desinfectiemiddel ter beschikking aan de Leidenaren. Hij heeft de afgelopen tijd naar eigen zeggen niet te maken hebben gehad met bedreigingen. “Er zijn door virusontkenners wel wat opmerkingen geplaatst over het feit dat ik met die vaccins bezig ben, maar dat deze brandstichting tegen mij gericht zou zijn geloof ik gewoon niet.”

De schade aan de woning is beperkt gebleven tot de voordeur en de deurmat die binnen lag. De praktijk van Schrader is vrijdag dan ook gewoon open, de recherche doet technisch onderzoek rond de woning. De politie is op zoek naar mensen die mogelijk iets gezien hebben in de omgeving van de Zoeterwoudsesingel dat met deze zaak te maken kan hebben. Contact opnemen kan via nummer 0900-8844 of anoniem voor 0800-7000.

  • (Foto: Regio15).
    (Foto: Regio15).
112 Sleutelstad Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×