Museum Voorschoten. (Foto: Roeland van Wely).

'Het silhouet van Voorschoten' geeft een gevoel van thuis

De nieuwe tentoonstelling in Museum Voorschoten heeft als thema Het silhouet van Voorschoten. Boven en onder de grond. In de tentoonstelling worden de bezienswaardigheden van Voorschoten belicht, zoals kasteel Duivenvoorde, Huize Blijdorp, maar ook de nieuwe Corbulotunnel. Deze herkenningspunten geven de Voorschotenaren een gevoel van thuis.

De tentoonstelling werd zaterdagmiddag geopend met de overhandiging van een bos bloemen aan tentoonstellingsmaker Monique Lelieveld. “Voor het museum is het geweldig dat we weer bezoekers kunnen ontvangen”, zegt de voorzitter van het museum Hans Rasch. “Het museum ontwaakt uit een winterslaap. We krijgen geen subsidie van de gemeente, dus we zijn voor onze inkomsten echt afhankelijk van bezoekers.”

Bescheiden
De tentoonstelling is bescheiden van opzet. Dat past ook bij een museum met honderd vrijwilligers en een begroting van 25.000 euro. Foto’s van de monumenten van Voorschoten vormen de boventoon. De vrijwilligers hebben zich uitgeleefd op een maquette van de Corbulotunnel van zo’n drie meter lang. “Ik had een tunnel van zeven meter willen hebben in de tentoonstelling, maar dat was misschien te veel van het goede”, lacht Monique Lelieveld.

De tentoonstelling is vooral een feest van herkenning voor de Voorschotenaar. De buitenstaander krijgt er snel inzicht in de gebouwen die bijdragen aan het gevoel van thuiskomen van de dorpelingen. Het aantal vrijwilligers bij het museum is tijdens de coronacrisis toegenomen. En dat is begrijpelijk gezien het knusse karakter van het museum en de tentoonstelling. De volgende tentoonstelling zal gaan over de trein en tram in Voorschoten.

Het silhouet van Voorschoten. Boven en onder de grond is te zien t/m 30 december 2021 in Museum Voorschoten.

Cultuur Maatschappij Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×