Het palingbedrijf moet aan de Vinkeweg in Oegstgeest komen. (Foto: Chris de Waard).

Oegstgeest stemt in met gerookte paling uit eigen kweek

Een palingrokerij aan de Vinkeweg in Oegstgeest is weer een stap dichterbij. De gemeenteraad heeft donderdag besloten het bestemmingsplan zo aan te passen, dat naast het kweken en verkopen van vis ook een rokerij wordt toegestaan. Om overlast van de rook te voorkomen, worden daar wel strikte voorwaarden aan verbonden.

Palingkweker Marco van den Bosch mag in zijn nieuwe rokerij, waar hij al jaren op wacht, straks maximaal twee uur achter elkaar 50 kilo paling tegelijk roken. Dat is dan ook nog eens alleen tussen 7.00 uur en 19.00 uur, waarbij er per kwartier maximaal een halve minuut rook uit de schoorsteen mag komen. Bovendien kan Van den Bosch alleen paling roken die ook aan de Vinkeweg is gekweekt. In zijn winkel mag hij straks wel andere bewerkte vis verkopen.

Met die extra regels wil de gemeenteraad, aangespoord door een tussenuitspraak van de Raad van State, zowel tegemoet komen aan de eerdere belofte om een rokerij toe te staan, als aan de zorgen van het naastgelegen boerenbedrijf van Peter Brussee. Hij is bang dat de rook van de rokerij zijn koeien in paniek zal brengen, iets dat afgelopen zomer ook al eens gebeurde toen Brussee een stapel oude administratie verbrandde en rook de koeienstallen in waaide. Hij moest naar eigen zeggen alle zeilen bij zetten om de koeien weer rustig te krijgen.

Bassin
Van dat incident deed Brussee onlangs ook verslag aan de lokale politiek, waarmee hij de jarenlange discussie over de palingrokerij in de gemeenteraad nieuw leven in blies. Om de gevolgen van de rokerij te beperken, werd er de afgelopen weken daarom nog snel aan extra beperkingen gewerkt. Dat er beperkingen aan het roken zouden zitten, was eerder overigens al bekend.

Een zorg die nog wel blijft bestaan, werd verwoord door raadslid Eelke van den Ouweelen (Lokaal Oegstgeest): “Hoe lang moet die paling rondzwemmen in het bassin om als eigen kweek te gelden?” Met andere woorden: hoe weet je of de gerookte paling ook daadwerkelijk zelf is gekweekt en niet van elders komt? Binnen de regels zou de kweker namelijk meer paling kunnen roken dan zijn hij zelf produceert.

Een meerderheid van de gemeenteraad liet zich door die resterende zorgen echter niet tegenhouden en stemde op aangeven van wethouder Peter Glasbeek, ondersteund door een amendement van zijn partij Progressief Oegstgeest, in met een kleine verandering in het bestemmingsplan. Als de Raad van State daar later dit jaar geen bezwaren meer tegen heeft, dan mag Marco van den Bosch na jaren wachten aan de slag op het terrein van het voormalige kweekbedrijf aan de Vinkeweg 73.

Economie Oegstgeest Politiek Palingkwekerij Oegstgeest


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×