E.ON energiecentrale Leiden (Foto: Pixxel Bird / Eveline Kallenberg)

PvdA vraagt om financiële ondersteuning bij energie-armoede

Doordat de prijzen voor elektriciteit en gas de afgelopen jaren zijn gestegen, komen steeds meer huishoudens in de problemen met het betalen van de energierekening. In Leiden Noord zou het gaan om 8 procent van de huishoudens. Raadslid Martijn Otten (PvdA) vraagt nu om een oplossing in een serie schriftelijke vragen aan het College van burgemeester en wethouders.

Otten haalt een onderzoek van TNO aan dat vorige week verscheen. Daarin staat dat ruim een half miljoen huishoudens kampt met energie-armoede. Dat komt doordat mensen in slecht geïsoleerde huurwoningen wonen of doordat mensen geen spaargeld hebben om hun eigen koopwoning te verduurzamen.

Maatwerkbudget
De PvdA vindt dat mensen met dit probleem terecht moeten kunnen bij de gemeente voor financiële ondersteuning. Hij vraagt het college om de regels voor de bijzondere bijstand desnoods tijdelijk flexibeler toe te passen, zodat er in ieder geval geen huishoudens in de kou komen te zitten in deze winter. Als suggestie wordt genoemd om geld uit het maatwerkbudget van de sociale wijkteams te halen.

Dat maatwerkbudget is volgens het Beleidsplan Armoedebeleid Leiden 2019-2022 bedoeld voor ‘mensen die in armoede dreigen te geraken of kortdurende ondersteuning nodig hebben om erger te voorkomen’. Daarbij wordt ook genoemd dat het kan worden ingezet als de energierekening opeens hoger uitvalt dan verwacht.

Duurzame oplossingen
Ook wordt er door Otten gesteld dat het compenseren van hoge energielasten geen langetermijnoplossing is voor de groeiende energiearmoede. Daarom oppert hij om naast financiële ondersteuning ook mensen te helpen bij het verduurzamen van hun huis. Denk aan gratis energiebesparende maatregelen. Daardoor gaat de energierekening omlaag en wordt het energieverbruik teruggebracht. Het zou dus zorgen voor minder betalingsproblemen en betere woningen.

Het percentage van huishoudens dat leidt aan energie-armoede per wijk is erg verschillend in Leiden. Zo is het percentage in Leiden Noord 8 procent en in het Boerhaavedistrict minder dan 1 procent. De rest van Leiden zit daar ergens tussenin.

Leiden Maatschappij Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×