(Foto: Omroep West).

Ruim twee ton schade aan reuzenrad

De crash van een vrachtwagen vol reuzenradgondels tegen het viaduct in Leiden gaat flink in de papieren lopen. Volgens de eigenaar van het reuzenrad kost een gondel zo’n 16.000 euro en er zijn er veertien kapot. Dat komt neer op een schade van 224.000 euro.

Daarmee was het letterlijk en figuurlijk een flinke klap voor de ondernemer. “De schrik zit er nog goed in, het was een flinke botsing”, vertelt eigenaar Martin Hendriks tegen mediapartner Omroep West terwijl hij vrijdagochtend kijkt hoe het reuzenrad ondanks de tegenslag wordt opgebouwd. Een man of vijf à zes zijn daar druk mee bezig.

Het grootste gedeelte van de in het oog springende attractie staat al, er missen dus alleen wat gondels. Vanuit Oostenrijk worden door een andere medewerker nieuwe gondels gehaald, die niet helemaal hetzelfde zijn als de gondels die nu worden gebruikt. De nieuwe gondels moeten net op tijd terug zijn voor de opening van de kermis zaterdagmiddag. “We gaan sowieso open”, zegt Hendriks die daarnaast garandeert dat dat honderd procent veilig kan.

Vergunning
Hoe het ongeluk bij het spoorwegviaduct aan de Lammenschansweg heeft kunnen gebeuren, is nog niet helemaal duidelijk. “Er wordt onderzocht wat er mis is gegaan”, zegt de eigenaar. “We onderzoeken of er een technisch mankement is geweest dat de luchtvering omhoog is gekomen.”

De gemeente Leiden laat weten dat de brug 4 meter 20 hoog is. Een voertuig mag maximaal 4 meter hoog zijn, anders moet er een vergunning worden aangevraagd voor een bepaalde route. De gemeente onderzoekt samen met ProRail nog wat de schade aan de spoorbrug is en op wie de schade zal worden verhaald.

Stil
Vanwege de botsing tegen het spoorwegviaduct lag het treinverkeer tussen Leiden Centraal en Leiden Lammenschans een paar uur stil, omdat onderzocht moest worden of de brug nog veilig was. Het ongeluk vond even voor 15.00 uur plaats en rond 17.15 uur konden de treinen weer over het viaduct. De schade aan de spoorbrug zelf lijkt mee te vallen.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×