Landelijk waren er veel grote evenementen, zoals Leidens Ontzet. (Foto: Sleutelstad).

Corona: rustige week, maar vandaag loopt het op

De versoepelingen van de coronamaatregelen hebben afgelopen week nog niet geleid tot een nieuwe golf besmettingen en ziekenhuisopnames door het coronavirus, maar de landelijke daling hield wel op. En vandaag op 5 oktober zijn ze hoger dan de laatste drie weken.

Sinds 25 september is de anderhalve meter afstand niet meer verplicht. Grote evenementen mogen weer. Het onderwijs ging helemaal open, net als nachtclubs en dancings – tot middernacht. Om onverwachte virusuitbraken te voorkomen, is tegelijk de coronapas ingevoerd. Daar is verzet tegen, maar de meeste Nederlanders zien het als een nuttige veiligheidsklep bij alle versoepelingen.

Lees het laatste nieuws in het coronadossier van Sleutelstad

Nu is het ruim een week later. Voor het eerst wordt nu duidelijk of de versoepelingen tot extra besmettingen hebben geleid. Of is de vaccinatiegraad hoog genoeg om nieuwe coronagolven te voorkomen?

Einde landelijke daling
De ‘schade’ bleek tot gisteren mee te vallen. Afgelopen week kwamen er dagelijks zo’n 1650 nieuwe gevallen bij, evenveel als een week eerder. Daarmee was de dalende trend (met elke week weer 15 procent minder besmettingen) gestopt, maar van de door sommige gevreesde stijging was nog geen sprake. Op deze dinsdag werden er echter 1932 nieuwe gevallen geteld. Dat kan een eenmalig piekje zijn, maar misschien het begin van een steviger golf.

Ook de situatie in de ziekenhuizen was afgelopen week redelijk stabiel: het aantal door corona bezette bedden schommelde rond de 450 en de ziekenhuisopnames lagen steeds rond de 38 per week. Ook hier was er vandaag wel een tegenvaller: er werden nu 74 opnames gemeld. Dit kan overigens een weekendeffect zijn: op dinsdag worden ook nog wel eens opnames van eerdere dagen gemeld

Landelijk wordt er nu wekelijks bij 66 van de 100.000 mensen een coronabesmetting gevonden. Dat zijn er nog steeds meer dan de ‘signaalwaarde’ van het Outbreak Management Team. Zo lang de besmettingsgraad boven de 50 zit, blijft de situatie zorgelijk.

Leidse oase
In Leiden en omgeving ging de daling afgelopen week hard door. Het aantal besmettingen kwam al heel dichtbij die landelijke signaalwaarde. De stad ging in één week van 90 naar 51 gevallen per honderdduizend inwoners. En in de Leidse regio ging het zelfs naar 49.

Daarmee waren Leiden en omstreken even een oase van virusrust. De Haagse, Rotterdamse en Amsterdamse regio telden nog 75 tot 90 gevallen per honderdduizend inwoners. Onze GGD-regio Hollands Midden deed het iets beter met een score van 65. De Leidse regio zat daar nog ver onder. Ook de ziekenhuisopnames bleven hier dalen. Deze week was het er één: een inwoner van Leiderdorp.

Leidens Ontzet
Of een nieuwe coronagolf nu uitblijft, durven epidemiologen nog niet te voorspellen. Juist vandaag waren de landelijke cijfers een stuk hoger. En ook de GGD-regio Hollands Midden telde het hoogste aantal besmettingen van de laatste drie weken. Maar in de Leidse regio werd nog geen opvallende toename gemeld.

Afgelopen weekend waren er landelijk wel veel grote evenementen, zoals Leidens Ontzet. De QR-controle gold niet overal en was ook niet altijd waterdicht. En wie een half jaar terug de coronaprik kreeg, kán soms toch weer besmet raken. Waar veel mensen samenkomen, zou het virus zich dus weer kunnen verspreiden. Een eerste teken dat corona inderdaad weer wat terrein won, was afgelopen week het percentage positieve tests bij de GGD. Dat ging van 7 naar 8 van de honderd geteste mensen.

Explosief
Maar als we de situatie van dit moment vergelijken met die in oktober 2020, is er nog wel een groot verschil. Toen was er al enkele weken een explosieve stijging van de besmettingen te zien. In Leiden gingen de besmettingen in één maand tijd twaalf keer over de kop, van 25 naar 300 per week. Dit jaar halveerde het aantal in dezelfde periode naar 63.

Van zo’n hevige besmettingspiek zijn nu nog geen serieuze voortekenen te zien. De vaccinaties en de coronapas weten de besmettelijke deltavariant van het virus tot nu toe aardig in te dammen. Als dat zo blijft, kan het ook na 3 oktober nog een behoorlijk normale herfst worden.

Leiden Maatschappij Regio Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×