Erwin van Oosten.

Bestuurder 'bezemwagen' Leiden Marathon: 'De sfeer is altijd geweldig'

Erwin van Oosten heeft zondag de hele Leiden Marathon met de auto uitgereden. Hij is als vrijwilliger verantwoordelijk voor de laatste loper, degene helemaal achteraan. Als een loper te traag is voor het tijdschema, moet hij deze uit de wedstrijd halen, en af en toe rent hij een stukje mee om te vragen of het nog goed gaat. “Ongeveer halverwege viel een man uit. Hij stapte bij mij in de auto en we hebben de resterende kilometers vlak achter zijn vrouw aangereden, die het wel haalde.”

Vanuit de elektrische auto die door een andere vrijwilliger wordt bestuurd, heeft hij contact met de centrale organisatie over bijzonderheden langs de route. Iedereen die uitvalt kan bij hem in de auto stappen. “We rijden ze naar een post waar een busje klaarstaat om ze naar de finish te brengen. Dan moeten we snel weer terug naar de staart van de wedstrijd, want die laatste loper blijft onze verantwoordelijkheid.”

Sport071-presentator Cor van der Velden in gesprek met Erwin van Oosten (deel 1).

Van Oosten rijdt al acht jaar mee in de staart van het hardlooppeloton. “De sfeer onder de vrijwilligers is fantastisch. Het is een hele gezellige dag, iedereen is vrolijk en iedereen heeft er zin in. Zeker als het zulk lekker weer is als dit jaar.”

Ook de toeschouwers dragen bij aan de sfeer. “Op de lange stukken door de polder tussen de weilanden vallen vaak de meeste mensen uit, want die lijken eindeloos. Maar zodra je dan weer door een dorpje komt, staan er zoveel mensen aan te moedigen. Dan zie je de lopers zich herpakken en een boost krijgen om het vol te houden tot de finish.”

Niet alleen de lopers worden er blij van, ook de toeschouwers zelf hebben er lol in. “De dorpen waar we doorheen komen zijn massaal uitgelopen”, vertelt Van Oosten met toenemend enthousiasme. “In Hoogmade, Rijpwetering, Roelofarendsveen en Oud Ade zijn hele volksfeesten aan de gang. En in Leiden langs de singels staan bandjes en muzikanten, het is ontzettend gezellig!”

Hij heeft dan ook een duidelijke boodschap voor iedereen die nog geen vrijwilliger is: “Meld je aan als vrijwilliger bij de Leiden Marathon. Er zijn altijd mensen nodig en hoe meer mensen meedoen, hoe soepeler alles verloopt.”

Sport071-presentator Cor van der Velden in gesprek met Erwin van Oosten (deel 2).

Leiden Sport Leiden Marathon


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×