In de Leidse regio lopen de besmettingen deze maand extra hard op. (Foto: Rob van Dullemen)

Corona: stijging besmettingen verjaagt hoop op versoepelingen

De herfstgolf van coronabesmettingen zwelt aan. Landelijk zijn de cijfers in één week ruim 45 procent gestegen, in Leiden en omgeving ging het nog harder. In plaats van versoepelingen hangen er daarom nieuwe reisbeperkingen in de lucht.

Vorige week liepen de landelijke coronacijfers voor het eerst in maanden hard op, met 40 procent. En het bleek geen eenmalige uitschieter: afgelopen week zette de stijging nog sneller door. De herfstgolf lijkt begonnen.

Christelijke dorpen
Leiden en omgeving worden niet overgeslagen. Sinds begin oktober stijgen de cijfers hier harder dan gemiddeld. Deze week telde de regio Hollands Midden een plus van 54 procent, voor de Leidse regio was dat 65 procent. In de stad ging het zelfs om 70 procent stijging. Een late echo van 3 oktober misschien?

De besmettingsgraad in Leiden ligt nu ruim de helft hoger dan landelijk, en verschilt weinig meer van christelijke dorpen als Bodegraven, Nieuwkoop en Lekkerkerk (gemeente Zuidplas), waar nog relatief veel mensen ongevaccineerd zijn.

Ook na vaccinatie kan je nog wel besmet raken, en anderen besmetten. De kans is wel kleiner, maar nu we elkaar weer veel ontmoeten, krijgt het virus toch extra ruimte. Alleen is van massale ziekenhuisopnames in onze regio geen sprake. Leiderdorp telde er deze week één, terwijl uit gemeentes in het Groene Hart al tien coronapatiënten naar het ziekenhuis moesten. De Krimpenerwaard spande de kroon, met vier opnames.

Ongevaccineerden
Landelijk blijken vooral ongevaccineerden in het ziekenhuis te belanden. De kans om op de intensive care te komen is volgens nieuwe RIVM-cijfers voor deze groep 33 keer zo groot als voor gevaccineerden, meldde de Volkskrant vrijdag. De mensen zonder prik zijn nu eenvijfde van de bevolking, maar op de intensive care vullen ze 83 procent van de bedden.

Nu de besmettingen weer oplopen, verwachten experts dat komende winter alsnog een groot deel van de ongevaccineerden – samen met kwetsbare ouderen waar het vaccin niet goed aansloeg – besmet zal raken. Dat zou in enkele maanden tijd toch weer tot 4.800 ic-opnames kunnen leiden.

10.000
Het Isala ziekenhuis in Zwolle, dat veel coronapatiënten uit de bible belt binnenkrijgt, heeft alweer inhaaloperaties moeten afzeggen. Landelijk ligt het aantal ziekenhuisopnames nu nog niet hoog. Maar als de coronacijfers verder oplopen, kan dit snel veranderen.

Zoals vorige week uitgelegd in de rubriek ‘Even Narekenen’ leidt een wekelijkse toename in het huidige tempo half november al tot een piek van meer dan 10.000 nieuwe besmettingen per dag. Dan lopen ook de ziekenhuisopnames weer op: niet zo hoog als vorige winter, maar hoog genoeg om in de overbelaste zorg voor veel problemen te zorgen.

Reisbeperkingen
De kans dat het demissionaire kabinet begin november met nieuwe versoepelingen komt, verdampt snel. En de coronapas lijkt de winter te gaan overleven – tenzij het hacken ervan een hoge vlucht neemt.

Eerder kan het nodig blijken om sommige maatregelen weer aan te scherpen, zoals het gebruik van mondkapjes en het aanhouden van anderhalve meter. En als ons land aarzelt om vrijheden te beperken, gaan onze buurlanden dat wel doen.

Nederland zit nu al ruim boven de 100 nieuwe besmettingen per honderdduizend inwoners per week. Zodra dat twee weken lang zo is, wordt een land op de Europese coronakaart rood gekleurd. NU.nl herinnerde er zondag aan dat dan de reisbeperkingen kunnen terugkomen die buurlanden lange tijd aan Nederlanders oplegden.

 

Leiden Leiderdorp Maatschappij Regio Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×