(Foto: IJsbrand Terpstra).

Laatste woord over speeltuin Ronnie Biermanpad nog niet gezegd

De nieuwe speeltuin aan het Ronnie Biermanpad in de Leidse Stevenshof blijft de gemoederen bezighouden. De Partij voor de Dieren, Partij Sleutelstad en de SP hebben in de gemeenteraad schriftelijke vragen gesteld over de aanleg van de speeltoestellen op blauw-oranje kunstgras. De gemeente zelf blijft intussen achter het ontwerp staan. “Het proces heeft zorgvuldig plaatsgevonden en de belangen zijn netjes gewogen, ook al betekent dat wellicht niet voor alle omwonenden de uitkomst waarop zij hadden gehoopt.”

Eerder deze week uitten omwonenden van de nieuwe speeltuin hun woede over de gang van zaken. Ze voelen zich totaal niet gehoord door de gemeente, en ergeren zich aan het uiterlijk van de stalen klimboog en de blauw-oranje ondergrond.

Kunstgras
Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat de ondergrond heel bewust is neergelegd. “Het is een verwijzing naar de Stevenshofmolen. De kleurkeuze sluit aan bij de belevingswereld van kinderen.” Het is ook niet het eerste gekleurde veld in de wijk, benadrukt de woordvoerder: “Bijvoorbeeld bij de speeltuinvereniging Stevenshof ligt ook een blauwe ondergrond.”

De drie partijen die nu vragen hebben gesteld, vinden dat “een kunstgras-molen met felle kleuren geen toegevoegde waarde heeft voor het speelplezier van kinderen.” Bovendien geven ze aan dat kunstgras veel hitte vasthoudt en ’s zomers wel zeventig graden kan worden. Ook geven ze aan dat het leidt tot microplastics in het milieu, slecht is voor de biodiversiteit slecht te recyclen is. De partijen wijzen erop dat het vorige speeltuintje op dezelfde plek niet op kunstgras stond.

Participatie
De gemeente herkent zich niet in het verwijt dat er niet met de buurt gecommuniceerd is. “De wijkregisseur heeft met enkele omwonenden gesprekken gevoerd. Verder is alle communicatie gevoerd door middel van bewonersbrieven”, legt de woordvoerder uit. “Het definitieve ontwerp is al in mei aan de bewoners bekendgemaakt.”

Dat riep wel wat verzet op: “Enkele bewoners die uitzicht hebben op de speelplek, hebben verzocht om de speeltuin niet te renoveren.” Dat was voor de gemeente geen optie: “Wij vinden het belangrijk dat kinderen in hun eigen buurt genoeg ruimte hebben om te spelen. De twee nieuwe speeltoestellen zijn juist toegevoegd op verzoek van de buurt.” Bezwaren over het uitzicht zijn afgewezen, “omdat deze locatie is aangewezen als speelplek.”

De Partij voor de Dieren, Partij Sleutelstad en de SP willen precies weten hoe de bewoners zijn geïnformeerd. “Was er sprake van echte participatie, of slechts inspraak? Vindt het college achteraf dat het proces naar wens is verlopen? En is het college bereid om met de omwonenden in gesprek te gaan?” Ook vragen de partijen zich af wat het kunstgrasveld gekost heeft, en of het college dit “een proportionele besteding van belastinggeld” vindt.

Het college heeft zes weken om de vragen te beantwoorden.

 

Leiden Maatschappij Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×