De GGD wil dat je overal op de fiets naartoe kunt. (Foto: Robbert Beurse).

GGD wil compleet beleid voor gezondheid: 'Corona treft kwetsbare groepen hard'

De coronacrisis trekt een zware wissel op de levens van sociaal kwetsbare groepen. Jongvolwassenen en vooral mensen die moeilijk financieel rond kunnen komen, hebben door de pandemie meer last van eenzaamheid, stress en depressies. Ook zijn ze fors minder gaan bewegen. De GGD roept gemeentes in de regio nu daarom op met een complete gezondheidsaanpak te komen. “Je moet de omgeving zo inrichten dat je overal op de fiets naartoe kunt.”

De GGD baseert zich op de Gezondheidsmonitor 2020, waarvan afgelopen september de resultaten bekend werden. Dinsdag richtte de GGD zich tot bestuurders van gemeenten in de regio. “Er waren altijd al grote verschillen in de samenleving”, vertelt onderzoeker Christine Hanning van de GGD Hollands Midden. “Die zijn er door corona zeker niet kleiner op geworden.”


Christine Hanning van de GGD Hollands Midden in gesprek met Jaap van Sandijk

De monitor laat zien dat 37% van de mensen die financieel krap zitten, minder zijn gaan bewegen in coronatijd. Onder jongvolwassen was dat zelfs 41%. Bij de totale bevolking van Hollands Midden ging het om ‘slechts’ 31%. Ook blijken meer mensen last te hebben van stress, eenzaamheid, angsten en zelfs depressies. Die toename was onder mensen met een kleine beurs bijna dubbel zo groot als het gemiddelde van de hele bevolking.

Op ooghoogte
De coronacrisis heeft volgens de GGD aangetoond dat een goede conditie en een goed zorgsysteem heel belangrijk zijn. Daarom moet er een ‘brede aanpak op alle beleidsterreinen’ komen om de algemene gezondheid en de gezondheidszorg te verbeteren. De organisatie wil allerlei partijen, zoals gemeenten en verenigingen, adviseren over hoe ze dat het beste kunnen doen.

“We moeten niet alleen bewegen stimuleren”, vindt Hanning, “maar bijvoorbeeld ook zorgen dat gezonde producten in supermarkten¬†op ooghoogte liggen.” Dat is een zaak van de lange adem, en dat is lastig in de politiek: “Elke vier jaar heb je andere bestuurders die op de korte termijn iets willen bereiken. Maar dat is nu niet genoeg.”

Leiden Leiderdorp Maatschappij Oegstgeest Regio Voorschoten Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×