Burgemeester Lenferink en stadscriminoloog Franken (midden) bij de start van het onderzoek. (Foto: Robbert van Cleef).

Stadscriminoloog aan de slag: 'Vooral onderzoek naar angst voor criminaliteit'

Leiden is de eerste gemeente in Nederland die een stadscriminoloog krijgt. Marianne Franken (24) gaat de komende vier jaar onderzoek doen naar de veiligheidsbeleving van de Leidenaren. Het project is een samenwerking van de Universiteit Leiden, de gemeente Leiden en de politie. “Ik ga veel met mensen in de stad praten om te zien wat zij meemaken”, zegt Franken.

De Universiteit Leiden, de gemeente Leiden en de politie hopen na het vier jaar durend promotieonderzoek handvaten te hebben om de veiligheidsbeleving van Leidenaren te verbeteren. Marianne Franken gaat de samenwerking verder vormgeven en maakt haar onderzoeksresultaten ook zichtbaar voor Leidse burgers. Het is een uniek promotieproject omdat in Nederland nog nooit zo’n soort samenwerking is opgezet.

“Ik zal zeker ook gaan kijken naar de donkere parkjes en pleinen om te zien of er misschien een lantaarnpaal bij moet. Maar in de eerste plaats richt ik me vooral op de angst bij mensen voor criminaliteit”, legt Franken uit. Verder wil Franken niet te veel speculeren over mogelijke uitkomsten van haar onderzoek. “Zodat ik met een open blik het onderzoek in kan gaan.”

Niet rationeel
Burgemeester Lenferink is in ieder geval blij met de kersverse stadscriminoloog. “Ik vind het hartstikke mooi en het is een voordeel dat we een universiteit in de stad hebben. En criminologie is een discipline die aansluit bij de vraagstukken waar ik als burgemeester veel mee te maken heb.”

Lenferink wijst erop dat een groot onderzoek naar de veiligheidsbeleving van belang kan zijn voor Leiden. “Want het gevoel van veiligheid en onveiligheid is niet altijd rationeel. Het heeft soms niet direct te maken met feitelijke gebeurtenissen.” De burgemeester noemt als voorbeeld de aanslag op een moskee in 2019 in Nieuw Zeeland. “Dat gaf bij moslims in Leiden ineens een groot gevoel van onveiligheid. Wat doe je dan als burgemeester?”

Gereedschapskistje
In datzelfde jaar zorgde een drietal aanrandingen en verkrachtingen in het centrum van Leiden voor een groot gevoel van onveiligheid onder studentes, mede doordat ze vaak berichten deelden op sociale media. “Dat was ook wel echt gebeurd, maar het gevoel dat het plotseling heel erg was in de stad was ook weer niet het geval. Dus dat maakt het voor ons lastig om te beslissen hoe je dan daarmee omgaat. Daar hebben wel een werkwijze voor, maar het is heel goed om eens te kijken of we dat beter kunnen doen.”

Het onderzoek van de stadscriminoloog zal vooral heel breed zijn benadrukt Lenferink. “Ze zal zich niet alleen op sociale media richten. Het kan zijn dat op sommige locaties een gevoel van onveiligheid is en wat betekent dat dan? Wat moet je dan doen? We hopen dat we een gereedschapskistje krijgen waarmee we onze eigen gereedschapskist kunnen aanvullen.”

Leiden Maatschappij Politiek Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×