Een coronapatiënt op de ic bij het Leidse LUMC. (Foto: Rob van Dullemen)

Ziekenhuizen schalen reguliere zorg af voor extra coronabedden

Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen in de regio neemt zo snel toe, dat er extra personeel vrijgemaakt moet worden voor de acute zorg. Dat gaat ten koste van de reguliere zorg, laat Martin Schalij van de Regionaal Overleg Acute Zorgketen West (ROAZ) weten. “Het water staat ons nu echt aan de lippen met de snelheid waarmee we het aantal patiënten de afgelopen dagen zien oplopen.”

Vanwege de grote toename van patiënten is een groter aantal bedden nodig dan eerder is afgesproken met het LCPS, dat de spreiding van coronapatiënten in Nederland regelt. “Als dit doorzet hebben we binnen een week een verdubbeling van het aantal klinische patiënten”, zegt Schalij in een alarmerend bericht. “Helaas zien we nog veel mensen in het ziekenhuis die niet gevaccineerd zijn.”

De reguliere zorg zal weer worden afgeschaald om personeel beschikbaar te maken voor de extra coronabedden. Om welk percentage dit gaat is nog niet bekend, zegt het ROAZ West. “Waar mogelijk probeert elk ziekenhuis zoveel mogelijk de reguliere zorg door te laten gaan.” De uitgestelde zorg die op dit moment wordt ingehaald, wordt helemaal gestopt.

De behandelend arts maakt per patiënt de inschatting welke zorg door moet gaan. Poliklinische zorg kan op dit moment nog wel doorgaan. Per ziekenhuis kan het verschillen welke zorg nog geleverd kan worden. Patiënten worden persoonlijk geïnformeerd als hun behandeling uitgesteld wordt.

112 Sleutelstad Leiden Regio Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×