De Leidse intensive care in november 2020. Herhaling dreigt. (Foto: Rob van Dullemen)

LUMC en andere ziekenhuizen slaan alarm over toename corona

De ic-hoofden van acht universitaire ziekenhuizen slaan alarm over de snel oplopende coronacijfers. In een verklaring zeggen ze dat het water hen aan de lippen staat. Ze zien de zorg binnen enkele weken vastlopen, tenzij het aantal besmettingen heel snel omlaag gaat.

De verklaring van Evert de Jonge (LUMC), Diederik Gommers (Erasmus MC) en zes andere hoofden van intensive care afdelingen is glashelder. Een opschaling van de ic-capaciteit naar 1.350 bedden, zoals minister Hugo de Jonge heeft gevraagd, is niet haalbaar.

Personeel is op
Het kost al grote moeite om de nu beschikbare 950 ic-bedden van verpleegkundigen te voorzien. “Het personeel is op”, zei ic-hoofd De Jonge van het LUMC afgelopen week tegen RTL-nieuws. Uitbreiding naar de nu geplande 1.150 is bijna onmogelijk. En ook als dat lukt, blijven er bij de verwachte 700 coronapatiënten te weinig bedden over voor urgente andere zorg.

Dat knie- en heupoperaties weer massaal uitgesteld moeten worden, is al erg belastend voor de betrokken patiënten, maar zelfs de zorg voor hart- en kankerpatiënten en slachtoffers van ongevallen dreigt volgens de ic-hoofden nu in gevaar te komen. Ze roepen kabinet, parlement én bevolking daarom op om alles te doen wat het aantal nieuwe besmettingen kan verlagen.

Verdubbeld
Zoals de rubriek Even Narekenen van Sleutelstad donderdag uitlegde, is het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirussen in oktober elke twee weken meer dan verdubbeld. Ook de afgelopen week ging dat zo door.

In een maand tijd ging het van 11.500 naar 49.500 positieve tests per week. De 8.200 positieve tests van zondag waren een nieuw najaarsrecord. En omdat nieuwe maatregelen die waarschijnlijk morgen worden afgekondigd, pas na een week effect hebben, lijkt het onvermijdelijk dat de piek van besmettingen flink hoger wordt dan tijdens de lockdown van vorig jaar november.

Inhaalslag Voorschoten
De Leidse regio telde afgelopen week 678 nieuwe besmettingen, 41 procent meer dan een week eerder. Daarmee stegen de cijfers net zo hard als landelijk. Maar binnen de regio waren er wel flinke verschillen. In Leiden ging het deze week het minst hard (+25%), terwijl de vier buurgemeentes er elk meer dan vijftig procent bij kregen.

Voorschoten had zelfs een ruime verdubbeling (+146%). Daarmee maakte het virus in dit dorp een inhaalslag. Begin oktober werden er maar 10 besmettingen geteld, nu in één week 86. Met dat laatste cijfer ligt de besmettingsgraad in Voorschoten nu, net als in Leiden, een vijfde hoger dan het landelijke gemiddelde. Alleen in Oegstgeest is dat cijfer iets lager dan gemiddeld.

Brandhaarden Groene Hart
Belangrijke brandhaarden van corona liggen dieper in het Groene Hart. De GGD-regio Zuid-Holland Zuid kent een zeer hoog besmettingsniveau. En bij rioolmetingen had Woerden, net buiten onze GGD-regio, vorige week de allerhoogste concentratie aan coronadeeltjes van het hele land.

Het kan geen toeval zijn dat Bodegraven-Reeuwijk binnen onze GGD-regio nog steeds de hoogste besmettingsgraad heeft: nu 642 gevallen per honderdduizend inwoners, tegen een toch al hoog landelijk gemiddelde van 284.

Ziekenhuisopnames
Nog steeds leidt elke toename van besmettingen ook tot meer opnames in het ziekenhuis. Dankzij de vaccinaties zijn het er wel minder dan een jaar geleden, maar toch komen bij de ziekenhuizen de grenzen van de capaciteit snel in zicht.

Leiden zag deze week vijf nieuwe coronapatiënten opgenomen worden, de vier buurgemeentes geen enkele, maar Alphen telde er zes en Gouda zelfs acht. Landelijk steeg het aantal opnames van 625 naar ruim 800.

Veel eerder dan verwacht werd vrijdag ook de grens van duizend bezette bedden overschreden. Zondag waren het er al 1.122. Met wat vertraging leidt die stijging ook tot meer opnames op de intensive care. En omdat coronapatiënten daar vaak twee tot drie weken liggen, volgt de piek in aantal bezette bedden nog een tijd later.

Verplaatste patiënten
Die vertraging is verraderlijk. Elke ingreep die de besmettingen moet beperken, heeft daardoor een lange remweg. Daarom slaan de ic-hoofden nu al alarm, terwijl er pas 220 mensen met corona op de ic liggen. Want het is nu al haast zeker dat het er over twee weken bijna 500 zijn.

Bij dat aantal zullen er al veel patiënten naar ver weg gelegen ziekenhuizen moeten. Even later wordt dan een beroep op Duitse ziekenhuizen nodig. En zonder ingrijpen zou het eind november al richting 1.000 bezette bedden gaan. Die ruimte is er niet.

Leiden Leiderdorp Maatschappij Oegstgeest Regio Voorschoten Zoeterwoude Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×