Wim Schellekens van het voormalige REDTeam zet in Nieuws071 nog een keer de belangrijkste aanbevelingen op een rij. (Foto: Gerry van Bakel).

Wim Schellekens: 'REDTeam wil geen betweter of activist zijn, dat is contraproductief'

“Stuur op besmettingsaantallen en niet op ic-capaciteit. Zet in op vaccinatie en de basismaatregelen zoals afstand houden, thuiswerken en mondkapjes in drukke omgeving.” Wim Schellekens van het voormalige REDTeam zet de belangrijkste aanbevelingen voor aanpak van de coronacrisis nog eens op een rij. En daar houdt hij het voorlopig bij. Het REDTeam heeft zich namelijk opgeheven. “We willen niet bijdragen aan verdere polarisatie. Het is belangrijk dat er vertrouwen is in de politiek.”

Nieuws071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met Wim Schellekens van het voormalige REDteam dat ongevraagd advies gaf aan het kabinet over het te voeren coronabeleid.

“Ons advies is vanaf het begin geweest: houdt de besmettingen laag, dan spaar je de zorg en het bedrijfsleven, en de burger heeft er de minste last van,” zegt Schellekens. “Maar waar kiest het kabinet voor? Laat de besmetting maar rondgaan totdat de zorg het niet meer aankan. Het probleem is, dat je dan altijd te laat bent. De besmettingen zijn te hoog en als je maatregelen moet nemen, dan moet je die maatregelen te lang door zetten. En het kabinet begint ook met te slappe maatregelen.”

Exponentieel
Dat in maart 2020 het kabinet nog niet goed wist wat ze met de coronacrisis aan moesten, rekent Schellekens hen niet aan. “Het was allemaal nieuw. Maar in juli van dat jaar zagen we de besmettingen weer oplopen en toen is ook het REDTeam gevormd en ons advies was meteen: ga dat indammen. En toen liepen de besmettingen exponentieel op en dat betekent: vandaag 4000 besmettingen is over tien dagen 8000 besmettingen en is over nog eens tien dagen later 16.000 besmettingen en dan loopt het gierend uit de klauwen. Er is toen te lang gewacht met maatregelen en uiteindelijk kregen we die vreselijk lange lockdown.”

Schellekens ziet dat nu weer gebeuren. “Dat is niet nodig als je inzet op vaccinaties en de basismaatregelen handhaaft. Daarnaast moet je bronnen- en contactonderzoek doen en mensen die besmet zijn in isolatie zetten en de mensen die met hen in aanraking zijn geweest in quarantaine laten gaan. Dat mag dwingender dan tot nu toe is gebeurd.”

Polarisatie
Omdat het REDTeam ervaarde dat het kabinet niet luisterde naar hun adviezen, hebben ze besloten het team op te heffen. Schellekens ziet het niet als de handdoek in de ring gooien. “We hebben het een en andermaal gezegd, maar als je zo van mening verschilt, spreek je een andere taal. Als je dan door blijft gaan, word je een zeurpiet, een betweter, een activist. En dat werkt contraproductief. We willen niet bijdragen aan verdere polarisatie. Het is belangrijk dat er vertrouwen is in de politiek.”

Schellekens noemt het een voorrecht om samen te werken met alle deskundigen in het REDTeam zoals virologen, epidemiologen, gedragsdeskundigen. “Het REDTeam was breder samengesteld dan het OMT (Outbreak Management Team dat het kabinet adviseert over de coronapandemie). En de leden van het REDTeam hadden ervaring opgedaan in Afrika met epidemieën van sars en ebola en ook in Azië. Ze hebben echt met hun poten in de modder gestaan.”

Vragen mag
Sommige leden van het REDTeam zullen op persoonlijke titel nog wel eens met adviezen komen. Schellekens is dat niet van plan. “Ik ben geen specialist in virussen of epidemieën. Ik kon in dat team goed functioneren en iedereen bij elkaar brengen.” Maar voor Sleutelstad maakte hij nog een keer een uitzondering. Op de vraag of hij in de toekomst nog wel eens bereid zou zijn uitleg en commentaar te komen geven, antwoordt Schellekens diplomatiek: “Vragen mag altijd.”

Leiden Leiderdorp Maatschappij Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×