(Foto: Sleutelstad).

Burgemeester Lenferink maakt zich zorgen over vroeg vuurwerkoverlast

Het duurt nog even voordat het oudejaarsavond is maar het vuurwerk knalt nu al behoorlijk in de Merenwijk en in de Kooi. En vannacht werd studenten aan de Schipholweg opgeschrikt door een mortierbom die hun wooncomplex in werd gegooid. Dat vuurwerk afsteken niet langer tot beperkt de jaarwisseling beperkt blijft in Leiden valt burgemeester Lenferink ook op. Maar hij waarschuwt: hier staan stevige straffen op.

Het valt Lenferink op dat er gedurende het hele jaar vuurwerk afgestoken wordt. “Mensen hebben kennelijk kanalen gevonden om het hele jaar aan vuurwerk te komen”, vertelt hij desgevraagd aan verslaggever IJsbrand Terpstra in het maandelijkse gesprek dat Sleutelstad uitzendt. Lenferink maakt zich er zorgen over en vreest dat er komende jaren vaker illegaal afgestoken gaat worden.

Lenferink gelooft niet dat de toename van de illegale handel een gevolg is van het vuurwerkverbod dat tegenwoordig met de jaarwisseling in delen van de stad van kracht is. Vuurwerk afsteken was altijd al illegaal. Je mocht en mag het alleen met de jaarwisseling afsteken. Omdat daaraan niets is veranderd ziet Lenferink geen verband met de vroege vuurwerkoverlast.

De burgemeester wil af van de verstoringen van de openbare orde en de ongelukken die veroorzaakt worden door vuurwerk. De politie heeft daarvoor een speciaal vuurwerkteam. Die richt zich in de periode rond oud en nieuw op het opsporen van grote hoeveelheden vuurwerk. “Als we erachter komen dat mensen voorraden vuurwerk in huis hebben kan dat ernstige gevolgen hebben voor de eigenaar.” Na een waarschuwing is het mogelijk dat de bewoner het huis verliest. “Dat soort maatregelen hebben we nog niet hoeven treffen maar het zou wel kunnen.”

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×