Fik Meijer (Foto: Roeland van Wely).

Coronamaatregelen musea, lezing Fik Meijer gaat alleen digitaal door

De coronamaatregelen gooien de boel weer om. Zo zou historicus Fik Meijer, bekend van zijn optredens in de talkshow ‘De wereld draait door’, komende dinsdagavond in het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) een lezing houden over de geschiedenis van Sicilië. Maar vanwege de aangescherpte coronamaatregelen kan de lezing van de populaire historicus nu alleen nog maar via live stream worden bezocht. Geluk bij een ongeluk is dat veel meer mensen naar Meijer kunnen luisteren.

Voor alle Leidse musea, dus ook voor de tuinen van de Leidse Hortus botanicus heeft de bezoeker vanaf vandaag een coronatoegangsbewijs nodig. Bij binnenkomst zal een museummedewerker de bezoeker vragen naar zijn of haar QR-code en een identificatiebewijs. Maar dit is niet de enige wijziging, er moet bij activiteiten ook weer voldoende afstand gehouden worden. En dat plaatste RMO voor een dilemma.

Dilemma
Honderdvijftig mensen hadden zich aangemeld om de lezing van Fik Meijer fysiek bij te wonen in de grote Tempelzaal van het RMO.  Onder normale omstandigheden passen die 150 prima maar niet als er anderhalve meter afstand moet worden gehouden. Een woordvoerder van het museum: “Minder mensen toelaten dan de honderdvijftig mensen die zich hebben opgegeven is ondoenlijk. Want wie moet je dan wel toelaten en wie niet?”

Het RMO heeft ervoor gekozen om maar helemaal geen publiek toe te laten bij de lezing. Fik Meijer reageert teleurgesteld: “Ik heb nu een paar keer een lezing gegeven zonder publiek. Maar je hebt geen interactie. Je weet niet hoe er gereageerd wordt als je aan het vertellen bent”, aldus Meijer. “Voor de lezing hadden zich honderdvijftig mensen aangemeld. Ze zullen vast niet allemaal gekomen zijn. Ik vind het jammer dat de lezing fysiek niet doorgaat. Maar ik ga erg mijn best doen op de digitale lezing.”

Het RMO ziet ook voordelen: “Voor de livestream-lezing hebben zich al negenhonderd mensen aangemeld. Mensen in het hele land kunnen nu de lezingen van het RMO bijwonen. We hopen in de toekomst dat mensen de lezingen zowel fysiek als ook via de live stream kunnen volgen.” En met het aantal van negenhonderd mensen is historicus Fik Meijer ook wel weer erg blij.

De lezing begint dinsdag 9 november om 20.00. Aanmelden voor de livestream-lezing kan op de website van het RMO: https://rijksmuseum-van-oudheden.webinargeek.com/romeo-lezing-de-vele-gezichten-van-sicilie.

Cultuur Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×