Historicus Fik Meijer (Foto: Roeland van Wely).

Lezing Fik Meijer: De vele gezichten van Sicilië

De in Leiden geboren historicus Fik Meijer, bekend van ‘De wereld draait door’, geeft dinsdag 9 november om 20.00 uur een livestream-lezing over zijn nieuwste boek ‘De vele gezichten van Sicilië’. De lezing wordt uitgezonden vanaf Rijksmuseum van Oudheden.

“Van huis uit ben ik classicus, en mijn boeken gingen tot nu toe over de Oudheid. Dit boek over Sicilië behandelt de geschiedenis van de prehistorie tot de moderne tijd”, aldus Fik Meijer. Hij is onder de indruk geraakt van de Sicilianen: “Als op Sicilië vluchtelingen aankomen dan worden ze verwelkomt, wij in Nederland raken in paniek als er weer vluchtelingen aankomen. Als ik praat met Sicilianen die het financieel en maatschappelijk veel minder hebben dan ik, praten ze veel makkelijker over tegenslagen.”


Fik Meijer over zijn nieuwe boek De vele gezichten van Sicilië

“Ik ben nu 79. Ik ben een oud-leraar, eerst op de middelbare school vervolgens op de universiteit. Het vertellen zit gewoon in mij. Als ik een dag niet schrijf, dan is het toch een mislukte dag. Als het boek over Sicilië aandacht krijgt, en ik zie dat het boek in alle boekwinkels zichtbaar ligt, dat is leuk, maar daar doe ik het niet voor. Ik probeer in het boek uit te leggen dat wanneer je een cultuurplaatje ziet, er meer is dan alleen mooi. Tijdens de lezing dinsdag wil ik dan ook een totaalbeeld geven van Sicilië”, aldus Fik Meijer.


Fik Meijer vertelt over het belang van Sicilië voor het Romeinse Rijk

Fik Meijer: “Ik heb minder willen schrijven over de culturele hoogstandjes. Sicilië is een verzameling van de verschillende overheersingen. Ik dank mijn Siciliaanse chauffeurs dat ze me Sicilië hebben doen begrijpen, maar hoe meer ik op Sicilië kom, des te meer ik realiseer dat ik zo weinig nog weet over het land. Met alleen de kunst bekijken, zie je Sicilië zeker niet.” Aanmelden voor de livestream-lezing op dinsdag 9 november 20.00 kan op de website van het RMO: https://rijksmuseum-van-oudheden.webinargeek.com/romeo-lezing-de-vele-gezichten-van-sicilie.


Fik Meijer vertelt over Cosa nostra en Mussolini

Cultuur Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×