Tantalus in de put. Thyestes en Atreus kijken toe. (Foto: PR).

Thyestes op de Leidse Burcht: regisseur en student doen hun verhaal

Studenten van de Universiteit Leiden maakten vanwege de coronaperiode een Nederlandstalige verfilming van een bloederig toneelstuk uit de Oudheid, Thyestes. Op zaterdag 13 november 20.30 en zondag 14 november 12.00 wordt de film Thyestes uitgezonden op Sleutelstad. Student Bart van Velthoven, producent van de film, en regisseur Bart Vieveen vertellen over de totstandkoming van de verfilming op de Leidse Burcht.


Student Bob van Velthoven vertelt hoe hij en zijn medestudenten de film Thyestes hebben opgenomen

Regisseur Bart Vieveen vertelt inhoudelijk over het toneelstuk Thyestes

Waarom een film opnemen?
Bart van Velthoven: “We zijn allemaal studenten van de studievereniging der Griekse en Latijnse Taal en Cultuur. We voeren om de twee jaar een toneelstuk op van een Griekse of Romeinse auteur uit de Oudheid. In 2018 hadden we een Griekse auteur. Het was nu dus weer tijd voor een Romeins toneelstuk. Dat werd de Thyestes van Seneca omdat het een heel gaaf stuk is. Het zou een toneelstuk worden, maar vanwege de coronacrisis is dat niet gelukt. De opvoering is heel vaak uitgesteld. Toen dachten we, genoeg uitgesteld, we gaan er een film van maken. Onze regisseur Bart Vieveen heeft toen een mooi filmscenario geschreven. Vervolgens hebben we contact gezocht met een cameraman en een geluidsman.”

“Het was heel erg gaaf om op te nemen op de Leidse Burcht. We begonnen met veel bewolking, maar uiteindelijk brak de zon door. Er waren wel verdacht veel vliegtuigen boven de Burcht. We hebben de opnames regelmatig stil moeten leggen als er weer een vliegtuig aan kwam. Ook was er veel publiek op de Burcht, maar we hebben de bezoekers grotendeels buiten beeld weten te houden. We zijn erg blij dat we van de gemeente Leiden toestemming hebben gekregen om de Leidse Burcht te gebruiken om de film op te nemen.”

Hoe zit het met het geweld in de film?
Bart Vieveen (regisseur): “Seneca is een Romeinse tragedieschrijver uit de Oudheid. Dat betekent dat hij eigenlijk een navolger was van de Griekse tragedieschrijvers. Van het stuk is geen Grieks origineel overgebleven, maar dat is er ongetwijfeld wel geweest. Seneca had een voorkeur voor wraak en bloederige taferelen. Het stuk Thyestes gaat over de ultieme wraak. Maar die bloed en die wraak wordt in het Griekse en Romeinse toneel nooit getoond. Seneca lijkt echter wel veel plezier te hebben in het beschrijven van deze scènes. De filosoof Seneca is duidelijk een ander figuur dan de dramaschrijver Seneca.”

“Het stuk stelt de vraag: ‘Hoe ver kan geweld gaan?’ Het verhaal gaat ook over twee broers. Er spelen ook familieverhoudingen mee. Het stuk roept veel vragen op. En dat is voor mij ook het belangrijkste van theater maken. Het moet niet een leuk sprookje zijn voor het slapen gaan. Uiteindelijk is Thyestes een mythologisch verhaal en de dingen die gebeuren in het toneelstuk zijn geen realistische dingen. Het realisme wordt opgetrokken tot iets groters. De emoties worden zover doorgestuurd waardoor je gaat nadenken waarom gebeurt dit.”

 • Atreus (links) en Thyestes (rechts) samen aan het diner. (Foto: PR).
  Atreus (links) en Thyestes (rechts) samen aan het diner. (Foto: PR).
 • Atreus (links) en Thyestes (rechts). (Foto: PR).
  Atreus (links) en Thyestes (rechts). (Foto: PR).
 • koor Thyestes
  koor Thyestes
 • Maaltijd uitgebreid
  Maaltijd uitgebreid
 • Tantalus in de put
  Tantalus in de put
Advertentie

Cultuur Leiden Maatschappij Onderwijs


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×