Op 24 november stellen de leden van GroenLinks Leiden de lijst vast. Op de foto diezelfde gebeurtenis in de aanloop naar de verkiezingen van 2018. (Foto: Chris de Waard).

Voormalig GroenLinks-fractievoorzitter Van Hees wil terug in de Leidse raad

Als eerste van de Leidse partijen heeft GroenLinks medio september al de concept-kandidatenlijst gepresenteerd. Op 20 november organiseert de Leidse afdeling van de partij een online kandidatenmiddag waarbij de leden vragen kunnen stellen aan de 24 Leidenaren die een gooi doen naar een raadszetel. Enkele dagen later, op woensdag 24 november, stellen de leden de lijst officieel vast.

Dan zal ook blijken of het Gerard van Hees is gelukt om nog een paar plekken te stijgen. De oud-fractievoorzitter van GroenLinks Leiden staat voorlopig op een negende plek en dat lijkt wat ambitieus om een raadszetel te bemachtigen. “Maar dat is wel mijn bedoeling”, laat hij aan Sleutelstad weten. “Daarom probeer ik nog wat te stijgen.”

Op de voorlopige lijst waarmee GroenLinks de verkiezingsstrijd aangaat, staat na lijsttrekker Ashley North een nieuwkomer op plek twee. Het is Prescillia van Noort die nog niet eerder actief was in de Leidse politiek, maar die wel van nabij heeft gevolgd. Ze is de partner van oud-raadslid Jos Olsthoorn.

Van Noort is in het dagelijks leven senior beleidsmedewerker bij het ministerie van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties waar ze zich bezighoudt met huurbeleid en het huisvesten van bijzondere doelgroepen.

Wethouderskandidaat
Van Noort werd in Leiden politiek actief bij de GroenLinkse jongerenorganisatie DWARS waarvan ze sinds 2010 enkele jaren voorzitter was. Voor GroenLinks Leiden schreef ze als lid van de programmacommissie mee aan het programma voor de verkiezingen van 2014 en 2018. Ook zat ze voor haar partij in de kandidatencommissie voor de Eerste Kamer en is ze secretaris van de speeltuinvereniging Oosterkwartier in De Kooi. Momenteel is ze voorzitter van de programmacommissie en schreef mee aan het onlangs gepresenteerde verkiezingsprogramma voor de komende verkiezingen.

Rembrandt Rowaan staat bij GroenLinks op plek 3. Rowaan nam eind oktober het fractievoorzitterschap over van Gebke van Gaal die op 6 staat. Als GroenLinks na de verkiezingen weer aan een college gaat deelnemen, is in elk geval Ashley North daarvoor hun wethouderskandidaat en wordt Rowaan vrijwel zeker opnieuw fractievoorzitter. Op plek 4 en 5 staan twee zittende raadsleden die door willen. Dat zijn respectievelijk Emma van Bree en Alex Friso.

Voorkeurscampagne
Op zeven staat een bekende naam uit Oegstgeest. Steyn Burger was daar de afgelopen jaren actief voor Progressief Oegstgeest (PrO), maar verhuisde afgelopen september naar Leiden. Daar werd Burger die in zijn vorige gemeente bekend stond als het ‘meest actieve commissielid‘ met open armen door GroenLinks ontvangen.

Van de zittende GroenLinks-raadsleden die eerder aan Sleutelstad vertelden door te willen, hebben Marleen Schreuder (10), Marcel Terlouw (11) en Ivo van Spronsen (14)  nog een taakje. Ze zullen of hoger op de lijst moeten zien te komen, of via een voorkeurscampagne genoeg stemmen bij de verkiezingen moeten halen voor een raadszetel. Dat geldt ook voor duoraadslid Hossam Boutaïbï.

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×