Honderdduizenden scherven groef hij op en documenteerde hij. Ook maakte hij zich hard om het erfgoed in het door burgeroorlog geteisterde Syrië te behouden. Met een mini-expositie wordt het werk van de vorig jaar overleden aardewerkspecialist Olivier Nieuwenhuyse geëerd in het Rijksmuseum van Oudheden (RMO).
In de oudheid werd op grote schaal aardewerk geproduceerd en gebruikt. Tijdens zijn opgravingen vond de Leidse archeoloog Nieuwenhuyse (1966-2020) dat aardewerk veelal in scherven, op grote schaal terug. De expositie gaat nader in op de rol die aardewerk speelde in het leven van mensen in de oudheid. Er kan meer informatie uit een scherf gehaald worden, dan mensen denken, aldus het RMO. Aardewerk is dan ook onlosmakelijk verbonden met de archeologie. Specialisten in aardewerk besteden veel aandacht aan het beschrijven en categoriseren ervan. Nieuwenhuyse zelf deed veel onderzoek in Noord-Syrië, onder meer in Tell Sabi-Abyad. Daar is aardewerk gevonden van meer dan 8000 jaar oud.
Nieuwenhuyse
Vondsten van de opgravingen van Nieuwenhuyse lagen in het museum van Raqqa, Syrië, tot Islamitische Staat de regio veroverde. De inhoud van het museum werd gestolen of vernietigd. Nieuwenhuyse heeft zich vervolgens ingezet om erfgoed in het door burgeroorlog geteisterde Syrië te behouden. In 2020 ontving het project ‘Scannen voor Syrië’, een project om de in Syrië verdwenen kleitabletten te reconstrueren, de Europese Erfgoedprijs van de Europese Commissie en Europa Nostra. Het team van ‘Scannen voor Syrië’ heeft daarop de prijs aan Olivier Nieuwenhuyse opgedragen.
De kleine tentoonstelling ‘Aardewerkspecialist Olivier Nieuwenhuyse’ is de eerste in een reeks over verschillende specialismen binnen de archeologie. De mini-expositie is te zien op de vaste tentoonstelling ‘Nederlanders en het oude Nabije Oosten’ tot en met mei 2022.
Archeoloog Olivier Nieuwenhuyse (rechts) tussen de scherven in Tell Sabi-Abyad, Syrië. (Foto: PR).
Cultuur Leiden MaatschappijSleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907