Engerling. (Video: Robbert Beurse en Casper Chaudron).

Engerlingen maken velden Roodenburg opnieuw onbespeelbaar

Het bestuur van de Leidse voetbalvereniging Roodenburg zit met de handen in het haar. Ondanks bestrijdingspogingen zorgen engerlingen ervoor dat de natuurvelden van de club voor het vijfde jaar op rij tijdelijk onbespeelbaar zijn.

De engerlingen, zoals de larven van de meikever worden genoemd, ondergraven de voetbalvelden. “Op zich is dat nog niet zo’n probleem. Maar ze worden opgegeten door kraaien. En die trekken het gras kapot”, vertelt Roodenburg voorzitter Leon Kloos. Het gevolg is dat twee van de drie voetbalvelden van de voetbalclub van november tot april niet bruikbaar zijn. “Daarna worden het kevers en zijn we een half jaar van het probleem af.”

Stiekem
In het begin snapte de vereniging niet waar de gaten in de voetbalvelden vandaan kwamen. “We dachten dat scholen in de buurt misschien stiekem ons veld gebruikten”, bekent Kloos. Nader onderzoek wees uit dat de kleine beestjes voor de problemen zorgen.

Aaltjes
De gemeente Leiden, die eigenaar van de velden is, heeft in de afgelopen jaren verschillende pogingen gedaan om de gevolgen van de engerlingenplaag aan te pakken. “Gaten worden dichtgegooid met zand, er wordt regelmatig gewalst en er wordt gesproeid met aaltjes die de engerlingen zouden moeten doden”, legt de voorzitter van de club uit. Helaas lukt het de aaltjes (kleine wormpjes) onvoldoende om de engerlingen te lijf te gaan. “Daardoor zorgen de vogels er in korte tijd voor dat de velden weer omgespit zijn.”

Kunstgras
Volgens de vereniging is er maar een oplossing voor het probleem met de velden: “We zouden graag zien dat de gemeente op z’n minst ons hoofdveld vervangt voor kunstgras. Alle andere middelen of oplossingen blijken er niet voor te zorgen dat de problemen echt opgelost worden”, zegt Kloos.

Afwatering
Begin december bespreekt het bestuur van LV Roodenburg de problemen opnieuw met vertegenwoordigers van de gemeente Leiden. Uit eerdere gesprekken weet Kloos dat het vervangen van ‘echt’ gras voor kunstgras niet de voorkeur van de gemeente heeft. “In verband met de afwatering wil Leiden juist graag natuurvelden hebben”, vertelt hij.

De gemeente wil niet op de zaken vooruit lopen en verklaart samen met de vereniging op zoek te blijven gaan naar een passende oplossing om de engerlingen te bestrijden.

Leiden Maatschappij Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×