Hoteleigenaar Katinka van Houwelingen in de deuropening van het 75-jaar oude hotel Nieuw Minerva aan de Boommarkt. (Foto: Gerry van Bakel)

Ondernemen in de coronawinter: ‘Ondernemers in Leiden helpen elkaar altijd’

Haar hotel bestaat dit jaar 75 jaar, maar een groots feest zit er nog niet in voor hotel Nieuw Minerva. “Mijn positieve geest zegt dat het volgend jaar vast wel door kan gaan”, zegt Katinka van Houwelingen. “Mijn nuchtere geest zegt dat we het misschien nog moeten uitstellen.”

Voor Van Houwelingen is het een herhaling van zetten deze tweede coronawinter. “Het is op zijn zachts gezegd niet erg prettig en het voelt hetzelfde als vorig jaar.” Ze vindt het voor een hotelbedrijf geen beperkte lockdown. “Weer zie je onzekerheid over maatregelen, dat mensen bang zijn om naar een hotel of uit eten te gaan en de hand op de knip houden.”

Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Katinka van Houwelingen over hotel Nieuw Minerva in tijden van corona.

Na de strenge lockdown van oktober 2020 tot eind april van dit jaar bracht de zomer slechts mondjesmaat verlichting. “Veel Nederlanders gingen naar het buitenland op vakantie, dankzij de coronapas. Maar omdat Nederland rood kleurde op het coronadashboard kwamen er niet veel buitenlandse gasten.”

Geschrapt
Pas in het najaar werd het iets beter. “September en oktober hebben het wel een beetje goed gemaakt.” En net als iedereen dan opgelucht ademhaalt en positief naar de toekomst kijkt, lopen de besmettingen op, dreigt de zorg over te lopen en komen er weer zwaardere maatregelen op tafel. Het huis van Sinterklaas en de kerstmarkt zijn al geschrapt. “Dat maakt heel veel uit voor de aantrekkingskracht van een hotel. Maar we zien wel wat er gaat gebeuren, dat hebben we de vorige keer geleerd.”

Bij een hotel gaat het om gastvrijheid, maar dat is lastig als je na 20.00 uur helemaal op slot moet. En je geen drankje in de lounge meer mag bestellen. “Dat is het lastigste. Mensen kunnen wel een drankje komen halen beneden, maar dat moeten ze gesloten mee naar boven nemen en op hun kamer opdrinken. Dat druist sterk in tegen elke vorm van gastvrijheid. Je wil tevreden klanten de deur uit zien gaan.”

Spagaat
Nieuw Minerva heeft wel een plan B. “We maken afspraken met restaurants om ons heen. Mensen kunnen dan bij hen een maaltijd bestellen, dat zelf bij de deur op komen halen en dan mee naar hun kamer nemen. Gasten hebben gelukkig volop begrip voor de spagaat waarin wij als ondernemers zitten. En in Leiden kunnen de ondernemers op elkaar rekenen. Hotels verwijzen ook gasten naar elkaar door.”

In de Week van de Ondernemer roept Van Houwelingen alle Leidenaren op vooral niet thuis te blijven zitten. “Ga lekker vroeg uit eten, boek een hotelkamer en ga vervolgens naar een bioscoop of een theater. Heb je toch een compleet avondje uit.”

In deze Week van de Ondernemer gaat Sleutelstad terug naar vijf ondernemers die vorige winter werden geïnterviewd in de serie: Hoe komen Leidse ondernemers door de coronawinter.

 

 

 

Economie Leiden Maatschappij coronawinter Week van de Ondernemer


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×