Toekomstbeeld van de rotonde bij de Schildwacht. (Artist impressions: Gemeente Leiderdorp, Antea Group, JAM* architecten).

Ook Leiden akkoord met nieuwe plannen Oude Spoorbaan

Nadat maandag de Leiderdorpse gemeenteraad al unaniem instemde met de geoptimaliseerde plannen voor de Oude Spoorbaan, volgt Leiden begin december dat voorbeeld. Dat bleek donderdagavond bij de behandeling van het voorstel in de raadscommissie Leefbaarheid en Bereikbaarheid.

Leiden oefende lang druk uit op Leiderdorp om de Oude Spoorbaan zo in te richten dat daar zeventig kilometer per uur mag worden gereden. Dat gaat nu gebeuren. Bij een maximumsnelheid van vijftig is de Leidse Ring Noord, waar de Oude Spoorbaan deel van uit gaat maken als buitenomroute, geen aantrekkelijk alternatief voor automobilisten. Zo werd in Leiden gevreesd.

De Leidse raad zal in december overigens verdeeld stemmen over het voorstel. Het CDA, de Partij voor de Dieren, de SP en de Partij Sleutelstad zijn tegen. De aanpassing van de weg vergt veel te veel belastinggeld en gaat ten koste van 6.000 vierkante meter groen in de polder. Zo oordelen die partijen. SP-fractievoorzitter Antoine Theeuwen is wel blij dat Leiden voor dit Leiderdorpse stuk trac├ędeel maar beperkt bijdraagt.

Wethouder Ashley North erkende dat het om erg veel geld gaat, in totaal bijna 20 miljoen, maar weet ook dat dat nu eenmaal niet anders kan: “Als u een manier weet om dit soort investeringen te doen zonder belastinggeld houd ik me aanbevolen.”

Serieus
Andere partijen zijn wel tevreden met de plannen waar zelfs omwonenden in Leiderdorp nu mee instemmen. De coalitiepartijen D66 (‘heel blij’), GroenLinks (‘sluit ik me bij aan’) en PvdA (‘hartstikke goed plan’) zijn sowieso tevreden. Er gaat minder groen verloren dan in eerste instantie was bedacht, er komen geluidsschermen, stil asfalt, verlichting die gericht op de weg schijnt en gedempt kan worden en de maximumsnelheid gaat streng gehandhaafd worden. PvdA-woordvoerder Marc Newsome voegde er nog een argument aan toe: “als we meer huizen willen, en dat willen we, dan moet ook de infrastructuur op orde zijn.”

“En zelfs de koeienrotonde kan blijven”, juichte duo-raadslid Albert Brink van de ChristenUnie bijna: “Dat is toch het moment dat je voor je gevoel echt de stad verlaat en de polder inrijdt.” Ook de VVD is blij dat er nu wordt doorgepakt en de eenmansfractie Leiden Participeert toonde zich ook positief.

“Het was twee jaar geleden buitengewoon spannend”, blikte wethouder North nog even kort terug op de val van het Leiderdorpse college over de maximumsnelheid op de Oude Spoorbaan. “Het is geweldig goed nieuws dat Leiderdorp eerder deze week unaniem voor stemde. We hebben de zorgen serieus genomen.”

Leiden Leiderdorp Politiek Leidse Ring Noord


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×