Amina Maatoug werd Nederlands Kampioen U20. (Foto's: PR/Leiden Atletiek).

Amina Maatoug uit Leiden Nederlands crosskampioen U20

Amina Maatoug (19) van Leiden Atletiek is dit weekend Nederlands crosskampioen onder de 20 jaar geworden. Dat deed ze bij de Warandeloop die tevens gold als (uitgesteld) Nederlands kampioenschap cross. Twee dagen lang werd  er in het Tilburgse bos gestreden om NK medailles. Ook bij de veteranen was er Leids succes.

Bij de meisjes A-junioren, de categorie die tegenwoordig wordt aangeduid als U20,  trof Amina Maatoug een sterk veld. Na een periode van mindere prestaties leek de Leidse aan inhoud gewonnen te hebben onder de hoede van trainers Bram Wassenaar en Han Kulker. Dat bleek in de cross over 4300 meter. Halverwege was al duidelijk dat Yasmine Abbes, Emmy van den Berg en Maatoug de medailles zouden gaan verdelen. In de slotronde nam de ze flink afstand van de laatste concurrenten en was er tijd genoeg om in de slotmeters de Nederlandse titel te vieren met het schaarse publiek. Deze cross gold tevens als kwalificatiewedstrijd voor de Europese kampioenschappen die op 12 december in Dublin worden gelopen. Binnenkort hoort Maatoug of ze daarvoor geselecteerd wordt.

Bij de mannen U20 waren Leidenaren Oscar de Keijser en Igor Ouwerkerk in een onderling duel verwikkeld. De Keijser finishte als 13e en Ouwerkerk als 14e. Met Thijs Wolvers op de 43e plaats was dat genoeg voor een bronzen medaille in het verenigingsklassement. Zaterdagmiddag had trainer Tim Brouwer de Koning hen ongetwijfeld geïnspireerd door de Nederlandse titel te winnen in de categorie van de 60-jarigen. Na titels op de weg en de baan zijn eerste in het veld.

Op de lange cross bij de senioren was er een 25e plaats voor Cas Kopmels. De in Amerika studerende en trainende atleet was daarmee 5e in het klassement van de mannen U23. Lianne van Es verraste bij de vrouwen op de lange cross met een 15e plaats.

 

Sport071-presentator Cor van der Velden in gesprek met Amina Maatoug en Tim Brouwer de Koning over het NK Cross.

Leiden Nieuws Sport Amina Maatoug


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×