Amina Maatoug met startnummer 913 (Foto: Erik van Leeuwen/LeidenAtletiek).

Leidse atleten winnen vijf medailles op juniorenkampioenschappen

Amina Maatoug en Lara Weghorst  van Leiden Atletiek waren het meest succesvol tijdens de Nederlandse Kampioenschappen in Alphen aan den Rijn. Zij werden Nederlands kampioen op respectievelijk de 800 meter en de 400 meter horden.

Van vrijdag tot en met zondag werden in Alphen aan de Rijn de Nederlandse atletiekkampioenschappen voor junioren gehouden. Een flink aantal A- en B-junioren van Leiden Atletiek reisde af naar sportpark Zegerplas voor hun titelstrijd op de baan van AAV’36. Het leverde vijf medailles op: tweemaal goud, tweemaal zilver en eenmaal brons.

Twee keer goud
Op basis van de ranglijst was Lara Weghorst de favoriete bij de meisjes B-junioren op de 400 meter horden. Die favorietenrol maakte ze helemaal waar. Vanuit baan 6 leidde ze de finale van de eerste tot de laatste meter. Een lastige passage op de laatste horde deed daar niets meer aan af. De ook verzuurde armen konden nog net in de lucht gehesen worden en daarmee was het eerste goud een feit.
Ondanks dat Amina Maatoug pas 16 jaar is, heeft ze al veel ervaring met het lopen van kampioenschappen indoor en outdoor. Hoewel de nummer twee nog flink aandrong wist de Leidse B-juniore al haar concurrenten wederom achter zich te houden en sleepte daarmee op zaterdag het tweede goud voor de Leiden Atletiek binnen. Een dag later trad Amina ook nog aan in de finale van de 1500 meter. Daarop miste ze net het podium.

Verrassend zilver bij de A-meisjes
Even later kon Amina wel juichen voor haar ploeggenootje Roos van Elk die zeer verrassend zilver won op dezelfde afstand bij de A-meisjes. Terwijl ze na een vierde plaats op haar favoriete afstand de 800 meter eigenlijk niet zoveel meer verwachtte van de 1500 meter. Ze was bovendien pas woensdag teruggevlogen uit Californië en kende een allesbehalve ideale voorbereiding. Zoals in kampioenschappen vaak gebeurt wordt de 1500 meter tactisch gelopen, met een traag begin en een snelle slotronde. Dat lag Van Elk blijkbaar goed, want bij het ingaan van de laatste ronde schoof ze op van plaats vier naar drie om vervolgens de nummer twee ook nog te passeren. De Leidse middenlange afstandloopsters deden het sowieso goed in Alphen met Bobet Kloosterman (zesde op de 800 meter en zevende op de 1500 meter) en Aylan Menick (achtste op de 800 meter).

Clubrecords
Annes Adimi is een groot talent op veel atletiekonderdelen. In Alphen deed de leerling van de Amerikaanse school van zich horen op de 400 meter horden. Met een forse verbetering van het clubrecord naar 55.50 seconde won hij zilver, zijn eerste NK-medaille. Joshua Wegman heeft als junior al wel vaker een prijs gepakt. Nu was brons zijn deel met een hinkstapsprong van maar liefst 13.74 meter. Ook dit betekende een nieuw clubrecord bij de jongens A.
Isabelle Reijman verbeterde het clubrecord kogelstoten bij de meisjes B ook fors, maar de 13.31 meter werd niet beloond met een medaille. Teun Wisse slingerde de kogel 40.35 meter ver en dat was goed voor de vijfde plaats. Koen Prudhomme van Reine werd zevende bij het speerwerpen met 48.97 meter. Marnix van der Burg werd zesde op de 100 meter jongens B met 11.42.

Leiden Sport Amina Maatoug


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×