Trainer Wietse Jelles dient op het politiebureau morgen de officiele aanvraag in voor een protestactie. (Foto: IJsbrand Terpstra).

LSVV wil voetbalwedstrijd na 17.00 uur door laten gaan als demonstratie

Zaterdag staat de Kikkerpolder-derby op het programma in Leiden. De vrouwen 1 van LSVV spelen om 16.30 uur tegen de vrouwen van Lugdunum. Althans, dat was de bedoeling. De voetbalwedstrijd kan niet doorgaan omdat het sportcomplex om 17.00 uur moet sluiten vanwege de nieuwste coronamaatregelen. Om toch te kunnen spelen wil het team de wedstrijd nu aanmerken als demonstratie: een studentikoze grap met een zeer serieuze ondertoon.

Morgenochtend gaat trainer van LSVV Wietse Jelles naar het politiebureau aan de Langegracht om de demonstratie officieel aan te kondigen. “De betoging wordt afgekondigd door een in het zwart geklede co√∂rdinator”, schrijft de club in de aanvraag, verwijzend naar de scheidsrechter. “De co√∂rdinator voert vocaal en met de fluit de boventoon.” De demonstratie wordt aangevraagd voor de duur van de wedstrijd. “We verwachten dat een deel van de massa na de demonstratie niet tevreden zal zijn.”


Cor van der Velden in gesprek met Wietse Jelles in Nieuws071

Hoewel de aanvraag heel luchtig en grappig is geschreven, gaat het de club om veel meer dan alleen het spelen van een potje voetbal. “We vragen aandacht voor een gezonde leefstijl”, vertelt Jelles in Nieuws071. “De coronamaatregelen zijn nodig, daar willen we niet aan twijfelen. Maar deze maatregel maakt het voor veel mensen onmogelijk om te sporten, terwijl sporten volgens mij op de lange termijn juist de oplossing voor deze pandemie is”, aldus Jelles.

Tweede Kamer
De protestactie wordt niet door de club georganiseerd, maar door de Voetbal Defence Force. “Een naam met een knipoog”, lacht Jelles. “Het is ook geen voetbalwedstrijd, al lijkt het er natuurlijk wel heel erg op. Of demonstratie meetelt in een competitie, durf ik niet te zeggen.” De politie kan de demonstratie niet zomaar verbieden, dat kan alleen burgemeester Lenferink als er sprake is van een gevaar voor de volksgezondheid of wanneer hij grote wanordelijkheden verwacht. “Maar als ik naar de demonstratie kijk dan zie ik geen enkele reden voor de burgemeester om dit te verbieden”, aldus Jelles.

Morgen wordt er in de Tweede Kamer gesproken over het uitoefenen van sporten na 17.00 uur. Volgens de KNVB is dat nodig om de 1,2 miljoen amateurvoetballers in Nederland fit te houden. Dat ziet ook Jelles, die ‘van harte hoopt’ dat de Kamerleden inzien dat er een gebrek is aan logica in de maatregelen. “Ik hoop dat er voor buitensporten in ieder geval een uitzondering komt, want deze maatregelen zijn ondermijnend aan onze gezondheid.”

Leiden Politiek Sport Coronacrisis LSVV demonstratie


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×