IJsmaker Matthijs Bollen schepte onlangs bakjes met Pepernotenijs vol. (Foto: Casper Chaudron).

Welke bekende Leidenaar krijgt een eigen ijssmaak?

IJsmaker Matthijs Bollen is op zoek naar zes bekende stadsgenoten. Niet voor een handtekening of selfie, maar om een nieuwe ijssmaak te maken. “Vanaf januari willen we elke maand een themamaand houden en we beginnen met de Leidse-sterrenmaand”, schrijft de enthousiaste ijsmaker in een oproep. “Denk bijvoorbeeld aan Mart Hoogkamer Bacardi Lemon-ijs!”

Bollen staat om zijn bijzondere ijssmaken bekend. Onlangs nog maakte hij pepernotenijs voor sinterklaas, en eerder al hotdog- en gorgonzola-ijs. En het volgende ijs zou zomaar Barry Badpak bier-ijs kunnen zijn. Vanaf volgend jaar legt de creatieve ondernemer namelijk elke maand nieuwe ijssmaken in zijn online toonbank, te beginnen de Leidse beroemdheden.

Onder zijn oproep komen de meest uiteenlopende suggesties voor bekende Leidenaren binnen. “Goeie Mie-ijs met gifsmaak, wie durf?”, schrijft iemand, een ander zou het Mart Hoogkamer-ijs daar wel goed bij vinden passen. Ook Jochem Myjer komt voorbij met stuiterballenijs, ‘blue fear’-ijs voor Armin van Buuren en ook Rubberen Robbie mag niet ontbreken. “Misschien iets met witte en rooie radijs-ijs”, schrijft Marieke van Middelkoop met een knipoog.

De oproep geeft ook aanleiding voor politieke bespiegelingen. “Lenferink is de langstzittende burgemeester van Nederland, dat ijsje dient er wel eentje te zijn waar men lang over doet”, schrijft Robbert Otto. “Een andere langzittende burgemeester was wijlen de heer Goekoop – ook een flink ijsje waard – mogelijk meer gericht op de smallere beurs. Natuurlijk, soms mopperen we op dit soort bijzondere bestuurders, maar dat wordt dan gesymboliseerd door de bekoelde temperatuur van het ijs.

Economie Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×