De prikhal van de GGD bij de Leidse Holiday Inn. (Foto: Rob van Dullemen)

Leiden even op kop bij daling besmettingen

De vierde coronagolf lijkt over zijn hoogtepunt heen. Landelijk was er een nipte daling in de besmettingscijfers en in onze regio ging het nog wat harder omlaag. Leiden hoorde bij de hardste dalers, en heeft nu ook de laagste besmettingsgraad van de regio Hollands Midden.

Al drie weken lang worden in Nederland elke dag meer dan 20.000 nieuwe besmettingen met het coronavirus geteld. Dat leidt onvermijdelijk ook tot een groot aantal ziekenhuisopnames – vooral van ongevaccineerden, maar ook van 70-plussers die al lang geleden gevaccineerd zijn.

Lees het laatste nieuws in het coronadossier van Sleutelstad

Maar inmiddels lijkt het keerpunt bereikt te zijn. Op 29 november meldde Sleutelstad al dat de besmettingen niet meer stegen. Nu valt er voor het eerst een lichte daling te melden: landelijk ging er 4 procent van de cijfers af, in de regio Hollands Midden 8 procent en in Leiden zelfs 10 procent. Tegelijk komt daarmee ook de piek in bezette ziekenhuisbedden in zicht.

Avondlockdown
De overheidsmaatregelen tegen nieuwe besmettingen lijken dus wat te werken. De daling gaat nu nog wel langzaam. Maar omdat de ‘avondlockdown’ pas op 28 november inging, valt de invloed daarvan pas de komende dagen te verwachten.

Zoals het er nu uitziet, zal het kabinet volgende week geen noodzaak zien tot nog strengere maatregelen in de laatste decemberweken, maar veel ruimte voor versoepeling valt er ook nog niet te verwachten. Want ook als de besmettingen deze week met een kwart dalen, blijft dit aantal nog steeds erg hoog.

Geen code zwart
Tegelijk begint de vrees voor een ‘zorginfarct’ of ‘code zwart’ in de ziekenhuizen wel weg te ebben. Het aantal nieuwe ziekenhuispatiënten met corona laat al een lichte daling zien. En het totale aantal bezette bedden schommelt al een week rond de 2700.

Op de intensive care nam de druk nog wel met 10 procent toe, met nu 598 voor corona bezette bedden. Zo ging het ook in vorige golven: de ic vangt als laatste de klappen op en ziet ook als laatste de ernstig zieke patiënten vertrekken. Maar de kans dat corona in deze golf 700 of 1000 ic-bedden opeist, is sterk afgenomen.

Regiocijfers
In de Leidse regio zijn de besmettingscijfers zoals gezegd al wat harder gedaald. De Leidse regio werd toch al wat minder hard geraakt in deze vierde golf en deze week werd het beeld dus nog iets gunstiger.

Terwijl er landelijk nog 865 besmettingen per honderdduizend inwoners werden geteld, was dit cijfer in de Leidse regio slechts 650 en in Leiden 596. Met die score was Leiden in de regio Hollands Midden de regio met de laagste besmettingsgraad.

Opvallend hoog was de besmettingsgraad deze week in Zoeterwoude. Door het kleine aantal inwoners laat dit dorp al maanden flinke pieken en dalen zien, maar de 98 nieuwe besmettingen van afgelopen week waren voor deze gemeente wel een absoluut record. Alleen verderop in het Groene Hart waren de cijfers hoger, met Waddinxveen nog steeds als grootste brandhaard.

Opnames
Ook met het aantal nieuwe ziekenhuisopnames bleef het in de Leidse regio vrij rustig. Oegstgeest sprong er deze week uit met 4 ernstig zieken, wat veel is voor deze kleine gemeente. Het vijf keer zo grote Leiden telde er 5 en dat bracht het totaal voor de regio op negen – net zoveel als vorige week.

In andere delen van Hollands Midden waren duidelijk meer ernstig zieke coronapatiënten. Het hoogst waren die cijfers in Gouda (17), Alphen (12) en het kleine Waddinxveen (8).

 

Leiden Maatschappij Oegstgeest Regio Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×