Olaf McDaniel (links) en Bob Vastenhoud (rechts). (Foto: Politiek071).

PvdA en GL Leiderdorp over samenwerking: 'We hebben nu een sterkere positie'

In de landelijke politiek werken de Partij van de Arbeid (PvdA) en GroenLinks al samen, maar in Leiderdorp gaan ze nog een stapje verder. De partijen gaan na de gemeenteraadsverkiezingen in maart door als één fractie onder de naam PvdA-GroenLinks. Ze presenteren daarom nu één kandidatenlijst en werken aan één verkiezingsprogramma.

Bob Vastenhoud, huidig fractievoorzitter van GroenLinks Leiderdorp, en Olaf McDaniel, huidig fractievoorzitter van PvdA Leiderdorp, zitten naast elkaar in de gemeenteraad. Ze hebben dus al een aantal jaar aan elkaar kunnen wennen. “We hebben in die jaren geconstateerd dat onze politieke opvattingen nagenoeg hetzelfde zijn”, legt McDaniel de samenwerking uit. Vastenhoud vult aan: “We zijn er al lang over in gesprek. PvdA en GroenLinks hebben samen zes zetels, maar we slagen er niet voldoende in om onze stempel te drukken op de Leiderdorpse politiek.”

Presentator Vera Brouwer in gesprek met Bob Vastenhoud en Olaf McDaniel.

Dat komt volgens hen, omdat ze nooit samen in het college mochten plaatsnemen. “Het idee is dat we nu een sterkere positie hebben. Door onze krachten te bundelen, is de kans veel groter om in het college terecht te komen. En om zelfs mogelijk na de verkiezingen de grootste fractie te zijn die de collegevorming mag beginnen”, zegt Vastenhoud. “We willen graag in het college plaatsnemen, want dat is toch echt de plek waar je je idealen het beste kunt realiseren. De afgelopen jaren is dat maar mondjesmaat gebeurd”, aldus McDaniel.

Innovatieve pilots
PvdA-GroenLinks wil onder andere de aankomende jaren de schuldhulpverlening op een betere manier opzetten. “We moeten meer doen voor mensen die in de bijstand zitten en weinig kans hebben om deel uit te maken van de arbeidsmarkt. Dat is niet makkelijk, maar het kan wel beter door er veel aandacht aan te besteden en meer te investeren”, zegt McDaniel. Dat laatste heeft het huidige college volgens hem volledig nagelaten. “Ik wil niet zeggen dat we barsten van het geld, maar we hebben allerlei reserves. Dat geld had op een ordentelijke manier kunnen worden uitgegeven.”

Ook willen ze meer werk van duurzaamheid maken. “We willen kijken of we innovatieve pilots naar Leiderdorp kunnen halen. Bijvoorbeeld door batterijen in woonwijken te plaatsen waardoor we de hoeveelheid decentraal opgewekte energie kunnen vergroten zonder dat netbeheerder Liander in de problemen komt”, vertelt Vastenhoud. “We willen dus een extra stap vooruit zetten in plaats van altijd maar kijken wie als eerste het ijs op gaat en pas als niemand erdoorheen zakt erachteraan gaan.”

Leiderdorp Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×