Studenten demonstreerden dinsdag tegen de camera's (Archieffoto: Sleutelstad).

Universiteit Leiden zet fel bekritiseerde telcamera's voorlopig uit

De camera’s die de Universiteit Leiden de afgelopen tijd heeft geïnstalleerd om te tellen hoeveel mensen er in een ruimte zijn, worden voorlopig uitgezet. Dit heeft het College van Bestuur besloten na aanhoudende protesten van zowel studenten als medewerkers die zich zorgen maken over hun privacy.

De universiteit noemt de aanhoudende onrust de aanleiding voor de ’time-out’. “We betreuren dat medewerkers en studenten ongerust zijn geworden en leren hiervan dat we met onderwerpen die over privacy gaan nog zorgvuldiger moeten omgaan”, aldus voorzitter Annetje Ottow. De Universiteitsraad (UR) vroeg donderdag om opheldering en wil niet alleen aandacht voor de ‘feitelijke privacy’, maar ook over het ‘gevoel van privacy’.

Het besluit om de camera’s voorlopig uit te zetten geeft de universiteit de tijd om ‘een zorgvuldige, externe audit naar het systeem te laten doen’ en de veiligheid te verbeteren. “Omdat hierover bij medewerkers en studenten twijfels zijn ontstaan, vinden we een time-out en het externe onderzoek naar het systeem heel belangrijk. Daarnaast willen we zo snel mogelijk verder in gesprek gaan met de studenten en medewerkers die zorgen hebben.”

Tekst loopt verder onder de foto

Een beveiligingscamera in het Lipsius met daarboven een slimme camera. (Foto: Casper Chaudron).

Onrust
De slimme camera’s zijn in 2020 aangeschaft om bij te houden hoeveel mensen er in een ruimte bij elkaar zijn. Universiteitsblad Mare onthulde onlangs dat de camera’s slecht waren beveiligd en meer konden dan waarvoor ze bedoeld waren. Zo zijn ze in staat om het geslacht van iemand te registreren en zien ze zelfs of iemand een gezichtsmasker draagt. Het zorgde voor veel onrust onder studenten. Die begonnen een petitie en demonstreerden afgelopen week voor de ingang van het Lipsiusgebouw.

Naar aanleiding van het protest in Leiden stopte de Universiteit Utrecht eerder deze week met hun camera’s die mensen tellen. Die camera’s waren onlangs als proef geïnstalleerd in zeven gebouwen en acht onderwijsruimtes om te kijken hoe het controleren van de coronaregels op een privacygevoelige manier kon worden geregeld.

Leiden Maatschappij Cameragate Universiteit Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×