(Foto: Anita Jansen Omroep West).

Vera (20) doet vrijwilligerswerk in jongerenhospice: 'Confronterend, maar mooi'

In hartje centrum van Leiden staat een gebouw wat rust uitstraalt: Xenia, een hospice voor jongeren. Binnen hangen mooie schilderijen, er staat een rolstoel in de gang en de 20-jarige Vera Staal helpt om een van de jongeren te verzorgen. Hier slijten ze hun laatste dagen en worden ze liefdevol opgevangen en verzorgd, onder andere door Vera die vanwege haar werk als vrijwilliger de Leidse Toekomstprijs heeft gewonnen. Dat meldt mediapartner Omroep West.

Vera werkt inmiddels twee jaar als vrijwilliger in het hospice voor jongeren. “Het is heel bijzonder. Je werkt met mensen die in hun laatste levensfase zijn gekomen. Dat is wel confronterend, want ik ben zelf twintig en sommige mensen zijn even oud als ik, maar het is mooi om iets bij te kunnen dragen aan het laatste stukje van iemands leven.”

“Ik ben door mijn werk in het hospice mijn eigen leven meer gaan waarderen. Soms hecht ik me aan mensen die er dan na een paar dagen of soms weken niet meer zijn en dat is soms wel heftig. Gelukkig krijg ik hier hele goede begeleiding. Ik leer er wel wat beter mee omgaan, nu ik hier al twee jaar werk.” Vera ondersteunt de verpleegkundigen.

Ze helpt bijvoorbeeld bij het wassen en aankleden. Op het moment dat mensen niet meer zelfstandig kunnen eten, helpt ze daar ook bij. “Ik leer hier ook nog heel veel, want ik heb best veel ervaring opgedaan door mijn vrijwilligerswerk in het hospice.”

‘Enorme toegevoegde waarde’
Er werken bij Xenia zo’n tachtig vrijwilligers. Er is in het jongerenhospice plaats voor zes gasten. Xenia bestaat 7 jaar en wordt ondersteund door de gemeente, maar draait ook voornamelijk op giften en donaties. Xenia heeft Vera aangedragen voor de vrijwilligersprijs omdat zij een enorme toegevoegde waarde heeft voor het hospice.

“Vera studeert verpleegkunde dat is een bonus voor ons”, zegt Louise van Eden, coördinator bij Xenia. “Vera is er wanneer we het vragen, ze is heel trouw in de zorg, wij vinden dat ze een extra bijdrage levert aan Xenia, overigens zonder de anderen tekort te willen doen hoor”, aldus Van Eden.

Hoop dat meer mensen meedoen
Vera spreekt de hoop uit dat meer jongeren vrijwilligers werk gaan doen. Van Vera’s vrienden doet niemand vrijwilligers werk en dat vindt ze jammer. “Hier sta je er vaak bij stil dat je leven ook anders kan lopen, ik vind het mooi om mensen op deze manier te kunnen helpen”, aldus de winnares.

De Leidse Vrijwilligersprijs wordt sinds 1993 uitgereikt aan een persoon of groep mensen die zich op bijzondere wijze voor de Leidse samenleving inzet. Om het vrijwilligerswerk ook onder jongeren te bevorderen, wordt sinds 2011 de Toekomstprijs voor jongeren van 18 t/m 27 jaar uitgereikt.

Leiden Maatschappij Leidse Vrijwilligersprijs


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×