Politie onderzoek in Oud Ade. (Foto: Regio15).

Nieuw onderzoek naar tijdstip overlijden zaak Oud Ade: rechtszaak pas eind 2022

Er zit maar weinig schot in het strafrechtelijk onderzoek naar de moord op Mimoun Bergoual in zijn woning aan de Hofdijklaan in Oud Ade vorig jaar december. Het Openbaar Ministerie wil opnieuw laten kijken naar het tijdstip van overlijden van de 66-jarige man. Daardoor kan de zaak waarschijnlijk pas in het vierde kwartaal van 2022 behandeld worden door de Haagse rechtbank meldt mediapartner Omroep West.

Mimoun Bergoual werd vorig jaar op 29 december dood aangetroffen in zijn woning, waar hij was gewurgd of gesmoord. Zijn echtgenote Latifa T. (39) was naar het politiebureau gekomen met een verhaal dat zij en Mimoun thuis waren overvallen en dat ze had weten te vluchten. De vrouw werd al snel zelf verdachte, samen met haar Franse minnaar Zakaria C. (24).

De politie en het Openbaar Ministerie gaan er vanuit dat de twee geliefden twee andere Fransen, Youssef C. (31) en Stevens S. (48), in de arm hebben genomen om Mimoun om het leven te brengen. Op 29 december vorig jaar zouden beide mannen ’s nachts vanuit Frankrijk naar Oud Ade zijn gekomen.

Camera’s boven de snelweg
Er bestaat echter twijfel over het tijdstip waarop Mimoun in zijn woning in Oud Ade om het leven is gebracht. Het Openbaar Ministerie ging eerder uit van half twee ’s nachts, maar uit forensisch onderzoek is gebleken dat de moord enkele uren later is gepleegd. En toen waren de verdachten Youssef C. en Stevens C. alweer weg bij de woning aan de Hofdijklaan. Dat blijkt uit beelden van camera’s boven de snelweg, die hebben geregistreerd hoe laat de Fransen in hun auto Nederland binnen reden en weer verlieten.

Het Openbaar Ministerie laat nu onderzoeken of het tijdstip van het overlijden van Mimoun toch niet enkele uren eerder was, op het tijdstip dat de twee Fransen bij de woning van het slachtoffer waren. Daarvoor wordt een andere onderzoeksmethodiek ingezet. De aankondiging van de officier van justitie leidde donderdag bij de advocaten van drie verdachten tot cynische reacties. “Het OM is op zoek naar onderzoeksresultaten die in haar straatje passen”, zei een van de advocaten.

Serieuze verdenkingen
Hun verzoek om de verdarchten vrij te laten uit voorarrest werd donderdag opnieuw door de rechtbank afgewezen. Latifa T., Zakaria C. en Youssef C. blijven vastzitten, ook al wordt de zaak pas eind volgend jaar inhoudelijk behandeld. “Dat is verschrikkelijk ver weg”, erkende de rechter op de zitting. Maar volgens haar zijn er nog steeds serieuze verdenkingen tegen de drie verdachten. Stevens C. is eerder wel vrijgelaten uit voorarrest door de rechtbank, maar hij is ook nog steeds verdachte.

112 Sleutelstad Leiden Leiderdorp Overval Oud Ade


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×