(Foto: Kleef & Koop videoproducties).

Ruurd Kok duikt opnieuw in de Koude Oorlog: 'Als de bom valt'

Archeoloog en schrijver Ruurd Kok heeft een boek geschreven over de Koude Oorlog. Hij ging in de Leidse regio op zoek naar sporen uit die tijd. Zijn bevindingen zijn, dertig jaar na het eind van die periode, gebundeld in het boek ‘Als de bom valt.’

Kok kwam op plekken waarvan hij het bestaan niet wist. “Bijvoorbeeld de schuilkelder van de gemeente in Leiderdorp waar het college zou schuilen indien nodig. Heel bijzonder om daar te zijn”, vertelt de schrijver enthousiast.

Oefenen
De ruimtes die de archeoloog beschrijft zijn nooit gebruikt. “Er werd wel geoefend, maar het was nooit nodig om ze in te zetten voor het doel waarvoor ze waren bedoeld”, weet Kok.

Tips
Het boek volgt op de artikelen die Kok schreef in de lokale krant. “Ik sloot telkens af met de oproep aan lezers om hun tips met mij te delen. Daar hebben verschillende lezers gebruik van gemaakt.”

Presentatie
‘Als de bom valt’ is vrijdag verschenen. Het eerste exemplaar van het boek werd op een bijzondere locatie gepresenteerd. “Dat was in de luchtwachttoren in Oude Wetering. Hier zit nu een kantoor in. Dat is normaal gesproken niet te bezoeken. Toch heeft de toren een belangrijke rol gespeeld in de Koude Oorlog, dus heel bijzonder dat ik het hier mocht doen”, vertelt Kok.

Eerder dit jaar maakte Kok met Reanne van Kleef van Sleutelstad een documentaire reeks over Vliegkamp Valkenburg. De serie over het verborgen vliegveld uit de Koude Oorlog is momenteel te zien op Sleutelstad TV.

Cultuur Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×