De kandidaten van het CDA Leiden werden op 10 november gekozen. Nu is ook het programma vastgesteld. (Foto: CDA Leiden).

CDA Leiden wil regiofusie met buurgemeenten

Het CDA Leiden wil dat Leiden fuseert met de omliggende gemeenten Leiderdorp, Voorschoten, Oegstgeest en Zoeterwoude. Dat schrijft de partij in het verkiezingsprogramma ‘Anders en Beter’ dat vandaag openbaar wordt. “Met de buurgemeenten werken we al heel veel samen”, zegt lijsttrekker Julius Terpstra. “Samen staan we sterker en is er méér democratische legitimiteit.”

Na een fusie kunnen grote uitdagingen ook gezamenlijk worden aangepakt, zegt Terpstra. “Denk aan uitdagingen op het gebied van wonen, bereikbaarheid, bedrijvigheid, klimaatadaptatie, energietransitie en ruimtelijke ontwikkeling van de stad én regio.” In het verkiezingsprogramma pleit het CDA Leiden onder andere voor meer betaalbare woningen, waarbij Leidenaren voorrang krijgen bij nieuwbouwprojecten.

Ook participatie is een belangrijk thema voor de partij. Terpstra: “De afgelopen jaren hebben we gezien dat het anders en beter moet: te veel wijkverenigingen stopten met het overleg met de gemeente. Een referendum zaaide tweespalt, maar bracht geen oplossing en bewoners voelde zich onvoldoende gehoord bij grote bouwprojecten. Dat is zonde en onnodig. We staan als stad namelijk voor flinke uitdagingen. Zeker na de coronapandemie waardoor de stad, de inwoners en ondernemers zo zijn geraakt.”

Om inwoners bij te staan die vastlopen binnen de gemeentelijke procedures wil de partij een gemeentelijke ombudsman. Daarnaast wil het CDA wil fors investeren in betere sportaccommodaties en een sterk Leids verenigingsleven. “En de leefbaarheid in de wijken moet omhoog door in te zetten op meer groene schoolpleinen, veilige wegen, kindvriendelijke straten en realistische verduurzaming van woningen.”

Leiden Politiek Gemeenteraadsverkiezingen 2022


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×