(Foto: Chris de Waard).

Jaarwisseling: Drukte bij LUMC, rustig in de stad en zorgen om zwaar vuurwerk

De viering van oud en nieuw in de Veiligheidsregio Hollands Midden is niet overal even goed verlopen. Vooral bij het LUMC was het drukker dan normaal. “Er zijn mensen behandeld aan hele ernstige verwondingen door zwaar vuurwerk. Daar waren ook hele jonge mensen bij”, vertelt burgemeester Lenferink op nieuwjaarsochtend.

Het ging daarbij onder andere om zwaar beschadigde handen en ogen. Bij het Alrijne Ziekenhuis bleef het volgens de burgemeester rustig. Ondanks de gewonden die in het LUMC zijn behandeld denkt Lenferink dat het beoogde doel in zijn algemeenheid wel is bereikt: “De zorg heeft minder te verduren gehad”, zegt Lenferink die redelijk tevreden is dat het qua openbare orde en veiligheid niet ernstig uit de hand is gelopen.

Naast het vuurwerk noemt Lenferink ook de brand die het Vijfhovenhuis in as legde als ‘heftige zaak’ tijdens de jaarwisseling. Over de oorzaak kan hij nog niets zeggen. Daar wordt nog uitgebreid onderzoek naar gedaan. Ook een ander buurthuis viel afgelopen nacht ten prooi aan vandalen. In de Stevenshof werden talloze ruiten ingegooid van het wijkcentrum aan de Trix Terwindtstraat.

Last onder dwangsom
Op veel andere plekken in Leiden bleef het volgens Lenferink rustig. Uitzonderingen waren de Storm Buysingstraat en de omgeving van de IJsselmeerlaan in de Merenwijk. “Daar was het onrustig. Jongeren die vervelend deden en de sfeer in de buurt verziekten.” Een compleet overzicht heeft Lenferink nog niet. “De politie is alles nog op een rij aan het zetten. Er gebeurt in zo’n nacht ook zo ontzettend veel tegelijk.” Om die reden is bijvoorbeeld nog niet bekend hoeveel aanhoudingen er zijn verricht. Wel kregen tientallen mensen een last onder dwangsom voor het afsteken van vuurwerk. Dat is een voorwaardelijke boete, die bij herhaling moet worden betaald.

Wapens
Lenferink maakte zich vooral zorgen om de enorme hoeveelheid zeer zwaar en professioneel vuurwerk dat ondanks het landelijk afgekondigde vuurwerkverbod massaal werd afgestoken. “Het gaat om enorme hoeveelheden zwaar vuurwerk. Daar maak ik me wel zorgen over”, zegt Lenferink die het komende jaar beleid wil ontwikkelen om dit in de toekomst gerichter aan te kunnen pakken. “Vuurwerk van dit kaliber is levensgevaarlijk. Het zijn wapens.”

Feest
Als laatste opvallende feit In noemt Lenferink nog een feest dat gehouden zou gaan worden in de voormalige GGD-testlocatie aan de Verbeekstraat. Tegen het einde van de avond heeft de politie dat in de kiem gesmoord. “De ruimte was ingericht, maar het feest was nog niet begonnen en heeft dus niet plaatsgevonden.” In de loop van de dag kwamen er signalen binnen datr in het voormalige Jacobs-pand een feest zou plaatsvinden. “Er is toen voor gezorgd dat het goed ontoegankelijk werd gemaakt.”

112 Sleutelstad Leiden Regio Jaarwisseling Leiden 2021-2022


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×