(Foto's en video: Sleutelstad).

Verwoestende brand in buurthuis dreunt nog na

Na de brand in Het Vijfhovenhuis op oudejaarsnacht kijken mensen teleurgesteld naar het verwoeste buurthuis. Mogelijke oorzaak voor de grote fik is vuurwerk dat in het Leidse pand werd gegooid. De brand aan de Hoflaan was overigens niet de enige, ook aan de Stevenshof werd een vuurwerkbom op een buurthuis gegooid. Treurig, vinden buurtbewoners en politici.

Kort na middernacht laaide het vuur op aan de Hoflaan, waarna de brandweer snel aanwezig was. Er waren zorgen over of er voldoende water gewonnen kon worden. De naastgelegen peuterspeelzaal moest ook nat worden gehouden om te voorkomen dat de brand over zou slaan.

Het buurthuis fikte volledig af, de stemming rondom het gebouw is zaterdagmiddag dan ook behoorlijk somber meldt mediapartner Omroep West. “Je merkt toch wat voor functie zo’n plek heeft in de wijk. De speeltuin blijft belangrijk”, stelt Leidenaar Tom Holswilder.

Hij groeide op naast Het Vijfhovenhuis en is geschrokken van de brand. “Ik zag het op een zeker moment online staan, toen ik wakker werd. Ik ben er daarna direct even naartoe gegaan”, vertelt de Leidenaar. “Je kent zoiets toch van vroeger, je had er de knutselmiddagen, de speelmiddagen. Je groeit er toch op. Uiteindelijk heb ik daar ook mijn eerste meisje gezoend”, gaat Holswilder nostalgisch verder. “Deze plek was een rode draad in mijn leven.”

Speculeren
De sfeer bij het buurthuis is gelaten. Er komen veel mensen kijken. Het is nog gissen naar wat er precies is gebeurd, maar er gaan in de wijk geluiden op dat er vuurwerk naar binnen is gegooid. “Dat is en blijft speculeren, daar zal nog wel wat onderzoek naar gedaan worden. Dan moet blijken wat er is gebeurd. Je vraagt je wel af wat er allemaal zo gebeurd, zeker na gisteravond”, zegt Holswilder.

(Foto’s en video: Sleutelstad en anderen).

112 Sleutelstad Leiden Maatschappij Jaarwisseling Leiden 2021-2022


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×