De fontein geeft weer water. (Foto's: Emile van Aelst, video: Chris de Waard).

Opgeblazen fontein Lindestraat hersteld en feestelijk heropend

Er komt weer volop water uit de fontein aan de Lindestraat in Leiden. Afgelopen jaarwisseling werd het monumentale kunstwerk opgeblazen, waarna besloten werd om tot restauratie over te gaan. Ontbrekende stukken zijn met 3D-technieken nagemaakt waardoor burgemeester Henri Lenferink de nieuwe fontein woensdagmiddag weer feestelijk in gebruik kon nemen.

Tijdens de openingshandeling prees Lenferink, zelf ook buurtbewoner, zowel woningbouwvereniging Ons Doel als de buurt die er samen voor hebben gezorgd dat het beeldje zo snel al weer terug is gekomen. Daarnaast kreeg de burgemeester ook een miniatuur aangeboden van de fontein die in 1948 is geplaatst ter ere van het dertigjarig bestaan van Ons Doel.

Tijdens de feestelijke borrel na afloop bleek al snel dat meerdere buurtbewoners ook de opening in 1948 hadden meegemaakt. Het herinneringsmonument werd destijds aangeboden door de leden van Ons Doel en onthuld door de toenmalige burgemeester Van Kinschot. De terracotta fontein bestaat uit een vis met daaromheen twee zeemeerminnen.

Daders
Het monument raakte in de loop der jaren overigens in verval. Op initiatief van één van de leden van het wijkcomité van Tuinstad Staalwijk is de fontein zeven jaar geleden gerenoveerd. De fontein werd opgeknapt en alle technische installaties werden vervangen. Het plantsoen rondom de fontein werd met nieuwe planten ingericht.

Van de vandalen die de fontein afgelopen jaarwisseling hebben vernield, ontbreekt nog ieder spoor. Buurtbewoners hebben toen wel enkele jongeren zien wegrennen en geprobeerd ze te achterhalen. Dat is niet gelukt.

Leiden Jaarwisseling Leiden 2021-2022


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×