Rector Magnificus Carel Stolker in 2017 met een duurzame 'bul' in de vorm van een waterfles. (Archieffoto: Chris de Waard).

Universiteit Leiden zevende in wereldwijde duurzaamheidsranking

De Universiteit Leiden staat op de zevende plek in de UI Green Metric 2021. dat is een wereldwijde duurzaamheidsranglijst voor universiteiten. Bijna duizend universiteiten van over de hele wereld zijn er in opgenomen. De Universiteit Leiden is de derde meest duurzame universiteit van Nederland.

De UI Green Metric is een initiatief van de University of Indonesia (UI). Deze universiteit inventariseert jaarlijks hoe universiteiten wereldwijd omgaan met zaken als energie, klimaat, afvalrecycling, transport en water. Ook bekijkt de UI in hoeverre duurzaamheid wordt meegenomen in onderwijs en onderzoek, en hoeveel budget hiernaartoe gaat.

De Rijksuniversiteit Groningen is dit jaar gestegen naar de derde plek van de wereldranglijst die voor de vijfde keer wordt aangevoerd door de Wageningen University & Research. Dat is dus de meest duurzame universiteit ter wereld. De zevende plek voor de Universiteit Leiden is één plaats hoger dan in 2020. Tilburg University boekte de grootste vooruitgang en steeg van de 228e plek naar de 78e plek.

Afval en waterbeheersing
Volgens het rapport van de Green Metric doet de Universiteit Leiden het vooral heel goed op het gebied van waterbeheersing en afval. Het gaat daarbij zowel om het verminderen van  de afvalproductie als het gescheiden inzamelen. Wat nog kan worden verbeterd, is meer aandacht voor duurzaamheid in het onderwijs en onderzoek en het vergroten van biodiversiteit op de Leidse campussen.

De Universiteit Leiden komt van ver. In 2017 begon de omslag. De opening van het Academisch Jaar stond toen in het teken van duurzaamheid. “Iets waar de universiteit nog wel een paar slagen kan maken,” zo gaf toenmalig rector Carel Stolker daarbij grootmoedig toe. “Het zijn eigenlijk onze studenten die ons de ogen hebben geopend.” De Universiteit Leiden gaf toen aan de komende jaren meer werk te gaan maken van de verduurzaming van de organisatie. Een eerste stapje werd toen genomen met de ingebruikname van het eerste van 35 watertappunten die bij alle faculteiten werden aangelegd.

Duurzaamheid Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×