De Schoolstraat in Voorschoten. (Foto: Marjolein Altena).

Voorschoten schrijft brandbrief aan kabinet: 'Niet-essentiële winkels zo snel mogelijk open'

Burgemeester en wethouders van Voorschoten doen een dringend verzoek aan het kabinet om op ‘de kortst mogelijke termijn’ winkelen in de niet-essentiële sector weer mogelijk te maken. De gemeente stuurt een brandbrief aan premier Mark Rutte. Als de winkels gesloten blijven vreest de gemeente voor ‘forse negatieve emotionele én maatschappelijke effecten voor iedereen’.

Het college van burgemeester en wethouders vreest voor sluiting of zowel zakelijk als persoonlijk faillissement van zwaar getroffen ondernemers. “Met alle gevolgen van dien”, schrijven zij in de brief, die gericht is aan minister-president Mark Rutte. Volgens de gemeente komen veel ondernemers niet in aanmerking voor steunmaatregelen en ervaren zij de pijn dat het onterechte beeld wordt geschapen dat ze ruimhartig gecompenseerd worden.

Voorschoten laat weten zich ‘ernstige zorgen te maken over de gevolgen van deze zoveelste lockdown’; over de gevolgen voor ondernemers en over de toekomst van de winkelstraten in de dorpen. De gemeente vreest voor ‘een minder aantrekkelijk aanbod, een verschraling van de winkelstraten met leegstand en forse negatieve emotionele én maatschappelijke effecten voor iedereen’.

Voor de korte termijn pleiten burgemeester en wethouders voor ‘veilig winkelen in alle winkels zoals dat eerder is toegestaan en ook goed is gegaan’. Voor de lange termijn is volgens de gemeente een ‘duurzaam perspectief’ nodig. “Dat vereist een nieuw concept, waarbij inwoners en ondernemers op een zo veilig mogelijke en maatschappelijk verantwoorde manier verder kunnen”, aldus het college van b en w.

Vrijdag maakt het nieuwe kabinet in een persconferentie bekend of de huidige lockdown wordt verlengd. Verspreid over het land hebben winkeliers al laten weten hoe dan ook de deuren weer te openen omdat het niet langer vol te houden is.

Economie Politiek Voorschoten Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×