Tom Buijtendorp schreef een thriller die deels afspeelt in het Rijksmuseum van Oudheden. (Video: Rik Visser).

Op zoek naar de geheime oorsprong van de mens

In het boek `De geheime oorsprong´ van Tom Buijtendorp gaan hoofdpersonages Nicolas en Gina op zoek naar een verborgen verhaal uit de Oudheid. Ze worden daarbij achtervolgd door slechteriken die behoren tot een duistere en geheimzinnige orde van de katholieke kerk. De thriller speelt zich deels af in het Rijksmuseum van Oudheden (RMO). Op de website van het museum is nu een kleine tentoonstelling over het boek te zien.

“Het mysterie rondom het eerste bijbelverhaal, het scheppingsverhaal van Genesis, is echt. Er ontbreekt gewoon een begin uit de oudste bijbels”, aldus Buijtendorp. “In de Leidse universiteitsbibliotheek ligt zo’n oude bijbel of codex. Daarin bevinden zich tekens die aangeven waar in het boek aan de tekst gesleuteld is. Die tekens zijn zeer betrouwbaar. Mijn hoofdpersonages gaan in Leiden uitzoeken wat er aan de hand is en komen vervolgens ook in het RMO.”

Speuren in RMO
“In het RMO kan je als een Indiana Jones, een fictieve avonturier en archeoloog, rondlopen. Zo bevindt zich in het museum een grote Egyptische tempel, de tempel van Taffeh. Oorspronkelijk was de tempel gewijd aan de Egyptische godin Isis, maar het is later omgebouwd tot kerk. Op de muren zie je teksten die terugkomen in mijn boek. Via de oostelijke ingang die stamt uit de christelijke periode, verlaten Nicolas en Gina de tempel”, vertelt Buijtendorp.

In `De geheime oorsprong´ laat Buijtendorp door objecten van de afdeling Egyptologie te beschrijven, zien hoe je Egyptische hiërogliefen kunt lezen. “Je krijgt een cursus van een minuut op lagere schoolniveau. Later in het boek kan je die kennis zelf toepassen als Nicolas en Gina opnieuw Egyptische hiërogliefen tegenkomen. De oplettende lezer kan dan zelf de teksten lezen. De luie lezer daarentegen kan het overlaten aan Nicolas en Gina”, aldus Buijtendorp.

De rivier de Nijl in Egypte speelt een belangrijke rol in het boek. Dat geldt ook voor de oude Egyptische opvatting dat het oosten, de kant van de opkomst van de zon, symbool staat voor het leven, en het westen, de kant van de ondergang van de zon, symbool staat voor de dood. Buijtendorp wijst op de twee offerkapellen in het RMO die een belangrijke rol spelen in zijn boek: “Ze zijn gebouwd op de westoever van de Nijl. De ingangen van deze kapellen bevonden zich richting het oosten.”

Tentoonstelling
‘De geheime oorsprong’ van Tom Buijtendorp werd door de redactie van Thrillzone, de internetwebsite voor thrillers, geselecteerd als zijnde een van de vijf beste thrillerdebuten van 2021. “Dat vond ik heel mooi. Zeker omdat het ook een stevig inhoudelijk boek is. Het is geen lichte vakantiethriller. Het is een echt mysterie. En het is niet alleen maar bloed en geweld”, vertelt Buijtendorp. ‘De geheime oorsprong’ won uiteindelijk net niet de hoofdprijs.

Vanwege corona heeft het RMO online een kleine tentoonstelling ingericht met Tom Buijtendorp als gastconservator. “Op de website kan je al een aantal belangrijke dingen bekijken en ook de uitleg daarbij lezen. Het is een soort gids vooraf. Binnenkort kun je hopelijk de Egyptische objecten uit de Oudheid weer eens in het echt gaan bekijken”, aldus Buijtendorp. “Je kan met behulp van het boek echt op een avontuurlijke zoektocht.”

Buijtendorp schreef ‘De geheime oorsprong’ onder de pseudoniem Tom Vanderlaken. Het boek is verkrijgbaar in de museumwinkel van het RMO en in de boekwinkel.

Cultuur Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×