Gezond071: Eerste uitzending van 2022 over goede voornemens, met gasten diëtiste Margje Vlasveld, Greet Meesters, psycholoog en Leidens leukste fitgirl, en via zoom lifecoach Jasper Mulder.

Gezond071: Goede voornemens met kleine stappen en haalbare doelen

Als de oliebollen op zijn en de champagnefles leeg, begint er niet alleen een nieuw jaar, maar soms een heel nieuw leven. Zonder roken, drinken, ongezond eten en vooral met heel veel bewegen. ‘Niks mis mee, gewoon elke dag opnieuw beginnen.’

In de eerste uitzending van 2022 van het programma Gezond071 over gezonde leefstijl staan goede voornemens centraal. Hoe belangrijk is het om op een bepaalde datum te beginnen? Samen met anderen of juist liever alleen? In de studio waren diëtiste Margje Vlasveld en psycholoog Greet Meesters, ook wel bekend als Leidens leukste fitgirl, en via de zoom is lifecoach Jasper Mulder te horen.

In de eerste uitzending van Gezond071 in 2022 gaat presentator Gerry van Bakel in gesprek over goede voornemens, met diëtiste Margje Vlasveld, psycholoog Greet Meesters en lifecoach Jasper Mulder (via zoom).

Deze deskundige zijn het roerend eens: begin gewoon. Dat kan op 1 januari zijn, maar elke dag van het jaar is goed. En bedenk: je kunt elke dag opnieuw beginnen. “Wees ook een beetje lief voor jezelf”, zegt Greet Meesters. “Kleine stappen zijn ook goed. Stel jezelf haalbare doelen.”

Gedrag
Daarbij kan het helpen om met anderen te delen dat je wilt stoppen met roken of drinken of dat je bijvoorbeeld wat af wilt vallen. Je kunt ook in een groep proberen je doel te bereiken. “Bij mij komen mensen vooral een op een”, vertelt diëtiste Margje Vlasveld. “Verandering van gedrag is moeilijk, dat hebben we de afgelopen twee jaar wel gezien.”

Lifecoach Jasper Mulder heeft als goede voornemens om zoveel mogelijk te bewegen, gezond te eten en ontspannen in het leven staan. “Dat lukte de eerste weken niet vanwege corona, dus dat voornemen heb ik nog steeds.” Vlasveld heeft zich voorgenomen een dag per week naar haar werk te gaan lopen in plaat van op de fiets en Meesters gaat weer vaker zelf koken en gezond ontbijten met yoghurt, vers fruit en havermout.

Chocolaatje
Volgens Meesters gaat het erom dat je echt zelf moet willen. “Het helpt om een moment te kiezen en het hardop uitspreken tegen anderen. Omdat je dan steun krijgt, maar het heeft voor- en nadelen. Want als je dan een keer een chocolaatje neemt en je huisgenoot zegt: jij zou toch geen chocola meer eten, helpt je dat niet.”

“Ik denk dat het heel afhankelijk is van de persoon”, zegt Vlasveld. “In januari krijg je dan appjes: doe je mee aan ‘Dry January’? Dat werkt dan wel even, maar vaak zijn die goede voornemens al voor het einde van januari verdampt. Ik denk dat motivatie belangrijker is dan een datum.”

Positief
Voor Jasper Mulder is het belangrijk dat je positiviteit koppelt aan motivatie. “Individueel goede doelen bereiken zonder het te delen kan ook goed werken merk ik in de praktijk. Dat een maand later anderen ineens merken dat je bent afgevallen of gestopt met roken.”

Eet- en leefpatronen zijn erg persoonlijk, vertelt Vlasveld. “Maar we zijn groepsdieren, dus die groep is wel een stimulans, dat je er niet alleen voor staat. Maar persoonlijk aandacht is ook van belang. Het beste is een combinatie van beide.”

Terugval
“Het hoort erbij dat je ander gedrag niet altijd volhoudt,” vertelt Meesters, “dat je ook in de derde of vierde week van januari weer opnieuw kan beginnen. En dat vind ik zelf ook nog wel eens moeilijk. Ik merkte in december dat ik iets teveel at en te laat naar bed ging. Maar het lukt me steeds beter om dan mezelf eraan te herinneren weer de goede keuze te maken.”

Vlasveld raadt een boek aan van Ingrid Steenhuis dat je kan helpen bij het overwinnen van de terugval, getiteld: Terugval en verleiding. “Daar heb ik zelf ook veel aan gehad.”

Ten tijde van de uitzending golden er nog allerlei coronamaatregelen waardoor musea, theaters, bioscopen en dergelijke niet open zijn, daarom in de tiprubriek voor leuke dingen die de nieuwsgierigheid prikkelen veel aandacht voor wandelingen in de stad.

Uittips
-Leiden is European City of Science en elke ochtend, van 8-9 uur op Sleutelstad radio weetlust. En die is gekoppeld aan een scheurkalender, met elke dag een thema waar je ook meer over kunt te weten komen via een QR-code.
-De Leidse Wiskundewandeling voert door de binnenstad waarbij voor uiteenlopende locaties een uitdagend wiskundig vraagstuk is bedacht. De wandeling is gericht op scholieren maar iedereen die wiskunde leuk vindt kan de korte of de lange versie van de route nemen. Bij de wandeling hoort een boekje dat je kunt downloaden op de site van Leiden2022. Daarin staan de routebeschrijving en de opgaven.
-En tot eind februari is er de buitententoonstelling ‘Through the looking glass’. Voor de donkere dagen, voor iedereen gratis te bekijken. Met licht- en videoprojecties die bewegen, verwonderen en verbinden in het Energiepark.

Volgende uitzending van Gezond071 is op woensdag 9 februari, van 18.00-19.00 uur.

 

 

 

 

Leiden Maatschappij Sport Gezond071


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×