Bij Scarlatti was het gezellig druk op het terras. (Foto: Reanne Bakker).

Geen boetes uitgedeeld bij horecaprotest in Leiden

Hoewel de achttien burgemeesters van de Veiligheidsregio Hollands Midden gezamenlijk hadden aangekondigd dat de coronomaatregelen gehandhaafd blijven worden, zijn er zaterdag geen boetes uitgedeeld in Leiden. Burgemeester Lenferink is voorzitter van de veiligheidsregio. In Leiden opende een viertal horecazaken uit protest de deuren.

De gemeentelijke opsporingsambtenaren gingen wel de straat op maar hielden het bij waarschuwingen, zo laat voorzitter Reanne Bakker van de Leidse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland weten. Zelf opende ze bij haar restaurant Scarlatti uit protest het terras. “Scarlatti’s ‘stadspark’ met 100 zitplaatsen gaat morgen eenmalig van het slot om onze take-away gasten een (verwarmde) zitplaats te bieden om te genieten van onze lekkere koffie, een portie lockdown-loaded fries met wildstoof, een hotdog XL of bv een beker vegetarische verse soep”, zo zette ze vrijdagavond op Facebook en Instagram.

Tekst gaat door onder de foto’s.

 

Bakker: “De hele middag was het een drukte van belang op het terras. De handhavers kwamen uiteindelijk wel langs. Maar toen was het al een uur of vijf. We kregen een uur de tijd om op te ruimen, maar toen was het ook al echt koud. Verder hebben we de hele middag niemand gezien en de mensen waren heel enthousiast.”

Tekst gaat door onder de foto’s.

(Foto’s: Emile van Aelst).

Ook enkele andere horeca-ondernemers deden uit protest de deuren open. Café L’esperance aan de Kaiserstraat nodigde gasten die langskwamen voor de take-away uit om plaats te nemen op het terras en ook café’s The Duke en De Kruik gingen open. Bij de Marepoort kreeg eigenaar René Dettmer een waarschuwing. terwijl hij niet meedeed aan de actie. Hij reageert vol onbegrip: “Ik stond voor de deur warme drank te verkopen om mee te nemen. Toch kreeg ik een waarschuwing, omdat er een man of tien niet gelijk doorliep maar bleef staan voor een praatje.” In een overvolle stad heeft hij geen enkel begrip voor het optreden van de boa’s: “Tienduizenden euro’s pakken ze van je af en als je dan een paar tientjes probeert te verdienen komen de boa’s. Dat kan je echt niet maken.”

Advertentie

112 Sleutelstad Economie Leiden Maatschappij Nieuws Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×