Boa's op bezoek bij Gebr. de Nobel (Foto: Emile van Aelst).

Politieke partijen zetten vraagtekens bij dwangsommen cultuurprotest: 'Je had toch ook kunnen waarschuwen'

Waarom heeft de burgemeester de kapsalon-acties bij Gebr. De Nobel en Theater Ins Blau van afgelopen woensdag verboden? Dat wilde GroenLinks en de PvdA van Lenferink weten. De sector heeft het immers al zo moeilijk.

GroenLinks-raadslid Emma van Bree had vooral vragen over de opgelegde dwangsommen. “U had toch ook waarschuwingen kunnen uitdelen net als zaterdag toen verschillende horecabedrijven in strijd met de coronaregels de deuren openden?”

Volgens Lenferink heeft hij zelf de theater-kapsalons niet verboden. “Die waren namelijk gewoon verboden volgens de landelijke regels en als burgemeester heb ik daar nu eenmaal mee te dealen.” Lenferink heeft dat vooraf ook aan de twee culturele instellingen laten weten, zo vertelde hij donderdagavond in de raadscommissie. “Zowel schriftelijk als in een overleg dat we vooraf hebben gevoerd heb ik duidelijk gemaakt dat ik de regels niet maak. Daarbij heb ik ook gewaarschuwd dat we die regels wel zouden handhaven.”

Kerfstok
De burgemeester lijkt de zaak woensdag bewust niet op de spits te hebben gedreven. “Er was een begunstigingstermijn”, zo legde Lenferink de raadsleden uit. “De acties waren binnen die tijd afgelopen dus er zijn geen dwangsommen verbeurd.” Zo’n begunstigingstermijn betekent dat er ruimte wordt gegeven om zonder echte gevolgen een einde te maken aan de overtreding. In dit geval kregen Ins Blau en Gebr. de Nobel te horen dat hun zaak om 16.45 uur leeg moest zijn. Dat hebben ze allebei gedaan.

Dat er zaterdag bij de vier horecabedrijven alleen waarschuwingen zijn uitgedeeld, heeft een juridische oorzaak. “We wisten niet wie er open zouden gaan”, hield Lenferink de raadsleden voor. “Een last onder dwangsom vergt wel enige voorbereiding, een waarschuwing niet. Maar het is wel een streepje op de kerfstok van de betreffende bedrijven, dus bij een herhaling wegen we dat wel mee.”

Advertentie

Cultuur Economie Leiden Politiek Actie Kapsalon Theater Nachthoreca voert actie


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×