De verkoop van krabben en kreeften op de markt lijkt geen lang leven meer beschoren. (Archieffoto: Sleutelstad).

Leiden koerst af op verkoopverbod levende krab en kreeft

De Partij voor de Dieren dient in de komende gemeenteraadsvergadering een voorstel in om een verbod in te stellen op de verkoop van levende krabben en kreeften op de markten in Leiden. Een eerdere poging dateert uit 2016, maar toen werd vooral een beroep gedaan op de vishandelaren om er uit zichzelf mee te stoppen. Daar is in praktijk niks van terecht gekomen en daarom volgt nu een verdergaand voorstel. Daar is steun voor in de Leidse raad.

De ene na de andere partij gaf aan een positieve grondhouding te hebben als de PvdD met een dergelijk voorstel zou komen. “Sympathie betekent juist geen steun, maar een positieve grondhouding wel”, lichtte de commissievoorzitter Antoine Theeuwen de politieke mores even toe voor de kijkers thuis. PvdD-raadslid Lianne Raat gaat nu een motie schrijven waarin de raad wordt opgeroepen een verkoopverbod in te stellen. Ze wacht daarbij nog wel op de uitkomst van een lopende rechtszaak over een soortgelijke kwestie in Amsterdam.

Naar verwachting wordt dat voorstel dus overgenomen en moet wethouder Yvonne van Delft ermee aan de slag als de gemeente Amsterdam in het gelijk wordt gesteld. Van Delft: “Ik deel uw mening over het leed dat krabben en kreeften wordt aangedaan. Daar ben ik geen voorstander van. Maar ook niet van een verbod. Maar als u dat wilt…” Van Delft ziet aan zo’n verbod namelijk nog wel de nodige juridische haken en ogen. Terecht, zo blijkt uit het verloop in Amsterdam. De raad stelde daar vorig jaar een verbod in dat per 2022 in had moeten gaan. Na bezwaren tegen dat besluit, stuurt de hoofdstad nu aan op een verbod per 1-2-2023.

Economie Leiden Politiek Verkoopverbod levende krabben en kreeften


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×