Leidse nachthoreca sluit zich ondanks verbod aan bij landelijke manifestatie

Gebr. de Nobel, Club Kiki en de Wibar openen aanstaande zaterdag hun deuren tijdens de actie ‘Leiden Staat Op’. Daarmee protesteren de Leidse nachtclubs tegen tegen de coronamaatregelen die voor hen nog steeds gelden. Die actie is niet toegestaan en dus gaat er ook gehandhaafd worden, zo hebben de organisatoren van ‘Leiden Staat Op’ inmiddels van burgemeester Lenferink te horen gekregen. Er dreigen ook hoge boetes.

Nachtclubs in heel Nederland openen op 12 februari hun deuren. “En niet voor één nacht, maar gewoon weer elke nacht”, zegt een woordvoerder van de landelijke actie ‘De nacht staat op’ op Instagram. “Iedereen verdient de nacht om zichzelf te leren kennen of te zijn. Wie dat niet inziet, zit te slapen. Daarom staat de nacht op om de overheid en iedereen weer wakker te schudden.”

De nachtclubs hebben een aantal redenen om tegen de regels in toch open te gaan. De muziekscene in Nederland verschraalt, muzikanten, DJ’s en organisatoren zitten al twee jaar zonder inkomsten, er gaat talent verloren en het isolement van thuis zitten heeft na twee jaar de grenzen bereikt. “Het begint een gevaar te worden voor de mentale gezondheid van jonge mensen. Er is geen dag zonder nacht en geen inkomsten zonder werk. In de korte periodes dat we open mochten de afgelopen twee jaar hebben bewezen dat dit ook veilig kan en dat we onszelf grotendeels kunnen bedruipen.”

Consequenties
Burgemeester Lenferink zegt veel begrip te hebben voor de nachthoreca en het handhaven van de regels valt hem dan ook zwaar. “Als ze willen protesteren dan is dat prima en zal ik kijken wat ik kan doen om dat mogelijk te maken. Zoals afgelopen zaterdag. Maar als men komende zaterdag tegen de regels open gaat, dan kiest men daar zelf voor. En dan moeten ze ook de consequenties aanvaarden.”

Die consequenties zijn fors, blijkt uit het gesprek dat Sleutelstad-journalist IJsbrand Terpstra maandag met burgmeester Lenferink had. “Heropening kan alleen als de landelijke regels dat toelaten”, zei Lenferink. “En als ze toch open gaan dan verbeurt Gebr. de Nobel de eerder opgelegde dwangsom van 4.900 euro. En misschien leggen we ook nog een preventieve extra last onder dwangsom op met een hogere omvang. Het is belangrijk dat mensen niet zomaar eigen regels gaan opstellen. Dat kan echt niet.” Lenferink wijst erop dat ook gewone cafés nog steeds te maken hebben met beperkende maatregelen. “Die moeten ook om 22.00 uur dicht terwijl ze na dat tijdstip vaak nog goed verdienen.”

Kabinet
Lenferink zegt dat hij in sommige gevallen ook milder zou kunnen zijn met het treffen van maatregelen, maar niet als de regels zo openlijk willens en wetens worden overtreden. Desgevraagd zegt hij wel degelijk zijn nek uit te steken voor de horeca, maar niet door niet op te treden. “Dat doe ik dan in de discussies die we voeren met het kabinet. Want ik snap heus wel hoe lastig het is voor de nachthoreca en de bandjes. En ook voor al die jongeren die snakken naar een goed feest en leuke optredens.”

Donaties
Binnen de huidige coronamaatregelen moeten nachtclubs hun deuren gesloten houden en zijn festivals niet toegestaan. De huidige regels gelden nog tot 8 maart. Daarbij zijn alleen geplaceerde evenementen toegestaan, waarbij anderhalve meter afstand wordt gehouden. Gisteren vond er een gesprek plaats tussen het ministerie van Economische Zaken en afgevaardigden uit het nachtleven. Dat heeft de organisatie niet op andere gedachten gebracht; de heropening gaat door.

De Leidse Nachtraad, Kiki, Wibar en Gebr. de Nobel steunen de landelijke actie ‘De Nacht staat op’ van 12 februari en organiseren gezamenlijk de Leidse versie van het evenement.  De ticketprijs is 2,50 euro. “En met je ticket steun je het protest tegen de sluiting van de nachtclubs die nu al bijna twee jaar duurt. Bezoekers betalen dan ook feitelijk geen entree, maar doen een donatie. De ticketverkoop illustreert jullie steun voor onze actie en het nachtleven.”

Uitverkocht
Dat het uitgaanspubliek die oproep ter harte neemt, blijkt wel uit het feit dat er bij de Wibar, Club Kiki en bij Gebr. de Nobel alle tickets al volledig zijn uitverkocht.

Cultuur Leiden Maatschappij Nachthoreca voert actie


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×