Ook in Leiden pleidooi voor gratis zelftests minima

Leiden moet in navolging van onder meer de vier grote steden ruimhartig omgaan met het verstrekken van gratis zelfstests aan mensen met een minimuminkomen. Die oproep deed GroenLinks-raadslid Gebke van Gaal donderdagavond in de vergadering van de Leidse gemeenteraad. Die begon, zoals tegenwoordig gebruikelijk is, met een corona-update door burgemeester Lenferink.

Het ministerie heeft tien miljoen zelftesten ingekocht voor distributie naar de gemeentes. Gemeenten kunnen naar rato testen gratis ‘inkopen’ om ze verder te verspreiden. Dat kan via het armoedefonds, maar dat is redelijk passief. Minima kunnen daar tests bestellen”, zegt Van Gaal tegen Sleutelstad. “Maar de gemeente kan ook actief de zelftests distribueren. En dat verwachten wij eigenlijk wel.”

“Zeker nu de besmettingen de pan uitreizen, kan het ‘niet kunnen testen’ zorgen voor isolatie, eenzaamheid, frustratie en ook voor nog meer besmetting, gevoel van schaamte en oneerlijke verdeling en tweedeling in de stad”, gaat Van Gaal verder. “De gemeente had ook eerder zelftests kunnen aanvragen. Net zoals de vier grote steden wel deden. Die halen ze zelf op.”

Beschikbaarheid
Hoewel er nog geen signalen zijn vanuit de Leidse minima dat ze om de gratis tests verlegen zitten, leert doorvragen volgens GroenLinks dat die behoefte er wel degelijk is. “Het gaat om mensen die de drie euro per test niet zomaar even een paar keer week voor het hele gezin kunnen betalen.” Een deel van de mensen met een minimuminkomen komt bij de Voedselbank Leiden e.o. Die heeft voldoende zelftests en mondkapjes en het verstrekken ervan loopt goed. “Maar daar bereik je lang niet alle minima mee.” Van Gaal vindt dat zelftests beschikbaar  moeten komen bij de BOP’s, Huizen van de Buurt, inloophuizen, de daklozenopvang, de Bakkerij, de bibliotheek en andere organisaties en locaties waar mensen met een minimum inkomen heen kunnen.

 

Advertentie

Leiden Maatschappij Politiek Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×