Cultuur071, uitzending 12-02-2022: Stukafest, Tamarco, Galerie Zône en de Biografie van Aad Donker

Korte kleinschalige optredens van cabaretiers, singer-songwriters, dichters, muzikanten etc. en publiek dat van studentenkamer naar studentenkamer gaat om van die optredens te genieten. Dat is het concept van het jaarlijkse Stukafest (STUdentenKAmerFESTival). Helaas is een echte Stukafest-editie als gevolg van de coronamaatregelen dit jaar (wederom) niet mogelijk. Rona de Bruijne (voorzitter van Stukafest Leiden) legt uit hoe van de nood een deugd is gemaakt. Niet in studentenkamers, maar een diversiteit aan optredens op zondag 13 februari in de Wibar aan de Willem Barentszstraat in Leiden. Met optredens van Babs (rap); Luuk van der Vaart (cabaret); Painted Pillars (muziek) en Maxipoëzie (gedichten en presentatie).

www.stukafest.nl


Jos Nijhof in gesprek met Rona de Bruijne over Stukafest 2022.

Show- en Marchingband Tamarco is niet alleen bekend op de thuisbasis Leiderdorp, maar ook ver daarbuiten. Met meer dan 30 optredens per jaar in binnen- en buitenland is Tamarco – waarvan de oorsprong al tot 1920 teruggaat – een graag geziene band bij tal van evenementen. Niet alleen het aantal, maar ook de diversiteit aan optredens is indrukwekkend. Anneloes Meijer (secretaris) geeft aan dat wat vroeger een drumband werd genoemd, vaak een wat oubollig imago had. Die tijd ligt echter ver achter ons. Tamarco is een eigentijds muziekgezelschap met flair, waar artistieke kwaliteit voorop staat. Maar waarbij ook gezelligheid en “familiegevoel” belangrijk wordt geacht. Annelies gaat in op het nieuwste initiatief, de oprichting van de stageband Tamarco NEXT, een orkest met een breed (pop)repertoire onder leiding van Hans van der Laan.

www.tamarco.nl


Jos Nijhof in gesprek met Anneloes Meijer over Show- en Marchingband Tamarco.

Zône is een bijzondere galerie, opgericht en in stand gehouden door een vereniging van makers van toegepaste ambachtelijke kunst. Een kunstenaarsvereniging die het niet alleen lukt om in deze tijd het hoofd boven water te houden, maar die er twee jaar geleden ook in is geslaagd om het pand waarin de galerie is gevestigd (Nieuwstraat 17b te Leiden) aan te kopen. In 2021 bestond Galerie Zône 30 jaar. Helaas kon daar toen, als gevolg van de bekende omstandigheden, weinig aandacht aan worden besteed. Frida van der Poel (het “gezicht” van de vereniging) neemt ons mee in de geschiedenis van Zône en vertelt over de activiteiten die in het kader van het 30 (+1) jarig jubileum komende tijd gelukkig wel kunnen worden georganiseerd. Zij noemt o.a. de expositie Mix (waarbij steeds twee kunstenaars uit verschillende disciplines aan elkaar worden gekoppeld om een gezamenlijk werk te creëren); een modeshow; demonstraties en lezingen.

www.galeriezone.nl


Joque Mulder in gesprek met Frida van der Poel over Galerie Zône.

Aad Donker behoorde in de 80- en 90er jaren van de vorige eeuw samen met zijn broers Gijs en Justus tot de spraakmakendste beeldend kunstenaars van Leiden. Het kunstenaarsbestaan van het drietal – dat onderdeel uitmaakte van het collectief After Nature – was avontuurlijk en ruig. Aan het voortbestaan van het kunstenaarsdrietal kwam in 1998 een abrupt en tragisch einde, toen de jongste broer Aad op 31 jarige leeftijd in zijn galerie een einde aan zijn leven maakte. Gijs Donker (de oudste van de drie broers) haalt herinneringen op aan zijn broer Aad, naar aanleiding van de onlangs verschenen biografie “Aad Donker & After Nature” van de hand van auteur Menno Voskuil. Een prachtig boek dat verkrijgbaar is bij uitgeverij Primavera en de Leidse boekhandels.


Joque Mulder in gesprek met Gijs Donker over de biografie over zijn broer Aad Donker.

Cultuur Leiden #cultuur071 Cultuur leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×